Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 mei 2020 / 16:40 uur

Recordaantal antisemitische incidenten in VS

In de Verenigde Staten hebben vorig jaar een recordaantal antisemitische incidenten plaatsgevonden. In 2019 werden 2107 gevallen geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de tellingen in 1979. Dat maakte de Anti-Defamation League (ADL), een organisatie die zich inzet tegen Jodenhaat, bekend in een rapport. 

„Het was een jaar van ongekend antisemitisme", meldt ADL. „Een tijd waarin veel Joodse gemeenschappen in het hele land direct met haat in aanraking kwamen. Het droeg bij aan een klimaat waarin angst en vrees toenamen."

New York

Het aantal antisemitische incidenten in de VS steeg vorig jaar met 12 procent ten opzichte van 2018. Het aantal fysieke aanvallen gericht op Joden steeg in een jaar tijd met 56 procent. Vijf mensen stierven door antisemitisch geweld. De meeste incidenten vonden plaats in New York, waar een grote Joodse gemeenschap leeft. Verder werden in alle Amerikaanse staten gevallen geregistreerd, behalve in Alaska en Hawaï.

Opvallende gebeurtenissen waren onder meer een schietpartij in een synagoge in Californië, een schietincident in een koosjere kruidenierswinkel in New Jersey en een steekpartij in het huis van een rabbijn in New York.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Recordaantal antisemitische incidenten in VS
Sluiten