Metro
Metro Nieuws 4 mei 2020 / 15:29 uur

Ontspannen thuiswerken? Kijk uit: misschien bespioneert de baas je

Thuiswerken lijkt comfortabeler dan elke dag naar kantoor te moeten. Zo kan je iets later beginnen, af en toe even scrollen door je tijdlijnen en een lekker lange middagpauze nemen. Maar opgelet! Er is kans dat je baas meekijkt.

Even met iets anders bezig zijn of een langere pauze nemen zónder dat iemand je op de vingers tikt. Als je het zo zegt, is thuiswerken echt relaxt. Maar hou toch maar rekening met je baas, want die zou je weleens kunnen bespioneren.

Ontspannen thuiswerken? Kijk uit: de baas bespioneert je
Ontspannen thuiswerken? Kijk uit: de baas bespioneert je. | Foto: Unsplash

Toegelaten spionage

Om te voorkomen dat thuiswerkers stiekem van wat vakantie genieten op kosten van de baas, zetten verschillende bedrijven in op ‘gluurprogramma’s’. Deze worden op werklaptops en -telefoons van werknemers of op de virtuele bedrijfsservers geïnstalleerd waarop vanuit huis wordt gewerkt.

Zo meten werkgevers het aantal toetsaanslagen, maken ze om de zoveel minuten schermafbeeldingen van hun computers of nemen ze foto’s via de webcamera. Sommige werkgevers vragen zelfs aan werknemers om de hele dag online te blijven in videovergaderingen, zodat ze kunnen zien hoelang iemand pauze neemt. Dit mag, míts bedrijven het vooraf aan hun werknemers melden.

Betrapt

Dat deed ook de Amerikaanse internetbank Axos Financial. „We hebben gezien dat sommigen oneerlijk voordeel halen uit flexibele werkregelingen”, mailde het bedrijf naar haar personeel. De CEO waarschuwde de ‘flierefluiters’ onder de thuiswerkers: „Elke tien minuten maakt Axos een kiekje van het computerscherm. Toetsaanslagen, surfverkeer, middagdutjes, niets blijft onopgemerkt. Wie zijn dagelijkse taken niet op tijd af heeft, wacht disciplinaire maatregelen, tot ontslag toe.”

Voor de makers van spionagesoftware voor bedrijven, is dit een voordelige situatie. „Bedrijven hebben alles op alles gezet om personeel vanuit huis te laten werken, maar tegelijkertijd een mate van veiligheid en productiviteit te garanderen”, zegt Brad Miller van InterGuard tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Het motto van de controle-industrie luidt: ‘Vertrouw, maar verifieer’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontspannen thuiswerken? Kijk uit: misschien bespioneert de baas je
Sluiten