Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 10 mei 2020 / 08:35 uur

Nu verkiezingen? 1 zeteltje over voor 50PLUS

Het gerollebol binnen 50PLUS en het opstappen van fractieleider Henk Krol laten z’n sporen na. De politieke partij is electoraal ingestort.

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, komt 50PLUS uit op 1 zetel. Dat meldt Maurice de Hond in zijn wekelijkse peiling op Peil.nl. Bij de laatste verkiezingen in 2017 behaalde 50PLUS vier zetels. In de peiling van een maand geleden stonden Krol en zijn mensen nog op een prachtige tussenstand van tien zetels. 40 procent van de kiezers van toen weet op dit moment niet op welke partij hij of zij zou stemmen.

Ego’s en baantjesjagers

Henk Krol stapte vorige week zondag op nadat interne ruzies waren geëscaleerd. Hij kwam met krachtige taal richting zijn collega’s: „Het draait allemaal om ego’s en er zitten teveel baantjesjagers binnen de club. Daar wil ik niet langer bij horen en als ik jullie was, zou ik dat ook niet langer willen.” De man die in 2011 zijn politieke debuut voor zijn (nu oude) partij maakte, richt een nieuwe partij op: Partij voor de Toekomst.

Ook 1 zetel voor nieuwe partij

De kiezers van 50PLUS verdelen zich volgens de peiling van De Hond over een groot aantal partijen. Slechts een klein deel volgt voormalig fractievoorzitter Henk Krol naar zijn nieuwe partij, de Partij voor de Toekomst. Doordat hij nog kiezers krijgt van andere partijen komt Krol ook op 1 zetel.

VVD in twee maanden gestegen met 12

Door de verschuivingen rond 50PLUS stijgt een aantal partijen in de peiling met 1 zetel: CDA, VVD, PvdA, FVD en GroenLinks. Vergeleken met twee maanden geleden steeg de VVD met 12 zetels, kreeg de PvdA er 2 bij, het CDA 4 en GroenLinks 1. En verloor PVV er 1, ging FVD er 5 achteruit, D66 4 en DENK 3. Ook deze laatste partij wordt geplaagd door interne strubbelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nu verkiezingen? 1 zeteltje over voor 50PLUS
Sluiten