Loren Snel
Loren Snel Nieuws 1 mei 2020 / 11:41 uur

Nieuw-Zeeland wil legalisatie wiet

Om wiet te helpen legaliseren en het gebruik ervan bij jongeren te verminderen houdt Nieuw-Zeeland een referendum.

Nu de verspreiding van COVID-19 in Nieuw-Zeeland gestopt is, kan de regering zich over andere zaken buigen. Zoals bijvoorbeeld over de legalisering van wiet voor iedereen boven de twintig jaar.

Momenteel is verkoop van cannabis aan jongeren onder de twintig jaar oud strafbaar. Je kunt er zelfs vier jaar cel voor krijgen. Een tiener in het bezit van wiet zal niet per se strafbaar worden verklaard, en mogelijk medisch hulp krijgen toegewezen.

Legaliseren en inperken

Hier kan verandering in komen. De regering van Nieuw-Zeeland wil namelijk de consumptie van cannabis vrijwel volledig onder controle brengen. Ze houdt over de voorgelegde ‘wietwetgeving’ een referendum. Het voornaamste doel is het gebruik van wiet te legaliseren, maar tegelijkertijd het gebruik onder jongeren te stoppen.

Het referendum wordt gehouden op de dag van de parlementsverkiezingen in september. Volgens de nieuwe regels moet wiet bijvoorbeeld in coffeeshops legaal verkocht gaan worden. Dat berichten plaatselijk media.

Veertien gram

Om de handel en consumptie te beheersen roept de overheid een ‘cannabisautoriteit’ in het leven. Die moet erop toezien dat mensen hooguit veertien gram per dag kopen in gelegenheden waar dat is toegestaan. Reclame voor de softdrug wordt verboden, dus een coffeeshop zou zijn handelswaar niet aan de straatzijde mogen aanprijzen. De wiet wordt belast naar het voorbeeld van de belastingen op alcoholische dranken.

Vier planten

In een huishouden in Nieuw-Zeeland mogen straks maximaal vier wietplanten staan. Particulieren mogen volgens de voorgestelde wet niet op eigen houtje cannabis uit het buitenland halen.

Stap twee

Het voorstel wordt niet automatisch wet als meer dan 50 procent van de kiezers voorstemt. Eerst zal nog het nieuw gekozen parlement zich erover moeten buigen.

Wiet is illegaal in Nieuw-Zeeland en er zijn naar schatting 600.000 regelmatige gebruikers in het land. De politie besteedt naar eigen zeggen jaarlijks meer dan 110 miljoen euro aan de bestrijding van deze softdrug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw-Zeeland wil legalisatie wiet
Sluiten