Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Minister bekijkt verlagen eis motorrijbewijs voor automobilisten

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) staat niet afwijzend tegenover een voorstel van de RAI Vereniging om de eisen te verlagen voor automobilisten om op een lichte motorfiets te mogen rijden.

„In de praktijk vraagt motorrijden natuurlijk om andere vaardigheden dan autorijden. Maar dit voorstel van de RAI Vereniging om te kijken hoe dit met de theorie-examens zit, ga ik serieus bekijken", zegt Van Nieuwenhuizen.

Vervallen theorie

De RAI Vereniging wil dat het theorie-examen voor een lichte 125cc motor (A1 motorrijbewijs) onder voorwaarden komt te vervallen voor iedereen die in bezit is van een B-rijbewijs. Volgens RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck groeit de behoefte in de anderhalvemetersamenleving aan individueel vervoer, zoals de motor. „Wij moeten er daarom met elkaar voor zorgen dat deze vormen van vervoer toegankelijker worden voor grote groepen reizigers en de flexibiliteit van ons mobiliteitssysteem verbetert."

De afgelopen periode was het rustig op de weg omdat veel mensen thuis moesten werken. Het is nog onduidelijk hoe dat de komende periode zal gaan. „Maar op het moment dat iedereen massaal in de auto stapt, groeit weer de druk op ons wegennet. De motor sluit goed aan bij de wens voor meer individueel vervoer in de 1,5 meter samenleving, zonder dat het risico op files te veel toeneemt. Wij willen zorgen voor meer keuzevrijheid voor de reiziger en mogelijk maken dat het eenvoudiger wordt om tussen vervoersmiddelen te switchen en op een lichte motorfiets te stappen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.