Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 mei 2020 / 09:44 uur

Minder mensen positief over corona-aanpak

Het vertrouwen dat de overheid goed kan omgaan met de corona-uitbraak is gedaald. Het aantal mensen dat dat vertrouwen heeft, schommelde lange tijd rond de 70 procent, maar is nu gedaald naar 63 procent.

Dat concludeert adviesbureau Citisens na een peiling onder ruim 2500 mensen uit een eigen onderzoekspanel.

Een beetje meer lucht

De meeste mensen zijn positief over de routekaart waarmee het kabinet stapsgewijs gaat versoepelen: 70 procent noemt de versoepeling goed. Mensen willen perspectief en een beetje meer lucht, geven ze aan. Ook voor het openen van middelbare scholen is veel steun. Het openen van de terrassen en bioscopen – als het doorgaat op 1 juni – ziet ruim de helft van de mensen zitten (respectievelijk 56 en 51 procent). Dit betekent tegelijkertijd dat bijna de helft van de Nederlanders de heropening van die terrassen en filmzalen niét ziet zitten.

Minder mensen positief over corona-aanpak
Op het Haagse Plein in Den Haag zijn de terrassen alvast netjes opgeknapt. | Foto: ANP / Remko de Waal

Onduidelijkheid over mondkapjes

Maar die uitgewerkte routekaart roept ook vragen op. De manier waarop de overheid communiceert, wordt door minder mensen positief beoordeeld, dit daalde van 76 naar 66 procent. Mensen geven ook aan dat de overheid meer moet communiceren over mondkapjes. Dat geldt voor het gebruik ervan (68 procent) maar ook hoe je eraan komt (61 procent). Ook over mondkapjesgebruik bij een bezoek aan de kapsalon is discussie ontstaan.

Ruim driekwart maakt zich zorgen over de gevolgen voor de economie, maar slechts een kwart is bezorgd over eigen baan of inkomen. Citisens kwam op 28 april met de vorige peiling naar buiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder mensen positief over corona-aanpak
Sluiten