Loren Snel
Loren Snel Nieuws 6 mei 2020

Merkel onder druk terwijl dodenaantal stijgt

Woensdag bespreekt bondskanselier Angela Merkel of Duitsland een aantal anti-coronamaatregelen weer kan versoepelen. Premiers van de deelstaten willen dat Merkel toezegt, terwijl het dodenaantal in het land stijgt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bespreekt woensdag met de premiers van de zestien deelstaten nieuwe versoepelingen van de strenge maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze wil de beperkingen slechts behoedzaam verlichten, maar staat onder enorme druk uit het bedrijfsleven en de politiek om snel verder te gaan met het opheffen van beperkingen.

Op de rem

Critici stellen dat de regeringsleider te veel op de rem staat en dat de economie weer opgestart moet worden voor het daar te laat voor is. Ook verscheidene deelstaatpremiers verlangen meer dan Merkel eigenlijk wil.

Deelstaten voeren zelf versoepeling in

Het speciale beraad werd juist in het leven geroepen om de deelstaten met hun eigen bevoegdheden meer op een lijn te krijgen bij de bestrijding van het virus. Maar de zestien varen steeds meer hun eigen koers in de coronacrisis en wachten het jongste overleg met de regering niet eens meer af.

Zo versoepelde de deelstaat Saksen-Anhalt bijvoorbeeld al de regels voor afstand houden. Noordrijn-Westfalen dreigt de kinderopvang open te doen en wil bezoek in verpleeghuizen weer toestaan. Alle deelstaten samen willen de horeca zo snel mogelijk openen, het liefst al vanaf 9 mei.

Dodenaantal stijgt

Ondertussen is het aantal nieuwe doden door het coronavirus in Duitsland voor de tweede dag op rij hoger dan de dag ervoor. Zeker 165 mensen kwamen om het leven, waarmee het geregistreerde dodental op 6996 komt te staan. Dat meldt het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Een dag eerder waren er 139 mensen overleden door het virus.

Bij 947 mensen is het longvirus vastgesteld. Het totaal staat nu op 164.807. 24 uur geleden raakten ongeveer driehonderd mensen minder besmet met het virus.

Meer macht bij deelstaten

Na het overleg van vandaag zal blijken welke maatregelen en mogelijke versoepelingen zullen gelden. De verwachting is dat bondskanselier Merkel aan de deelstaten zal overlaten te bepalen wat open kan en wat niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Merkel onder druk terwijl dodenaantal stijgt
Sluiten