Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 mei 2020 / 09:44 uur

Lets luchtruim op slot vanwege op hol geslagen drone

Vanwege de coronacrisis vliegen er al weinig vliegtuigen, maar in Letland is het luchtruim sinds zondagavond helemaal afgesloten.

De reden hiervoor is een op hol geslagen drone boven de hoofdstad Riga, zo meldt het persbureau LETA. Vliegtuigmaatschappijen is gevraagd om het vliegen boven Letland onder de zes kilometer zoveel mogelijk te beperken.

Bij een test van de dronefabrikant SIA UAV Factory ging het zaterdag goed mis. De bestuurders verloren de verbinding met de drone, die sindsdien op eigen houtje door het Letse luchtruim racet. Waar de drone is weet niemand. Zijn vliegrichting wordt namelijk bepaald door de wind.

3,5 bij 5,5 meter groot

Het gaat bovendien niet om een normale recreatiedrone. De op hol geslagen machine is maar liefst 3,5 meter breed en 5,5 meter lang. Daarnaast kan hij een topsnelheid van zeventig kilometer per uur bereiken. De drone zou met een volle batterij zo’n negentig uur kunnen blijven vliegen. Het is daardoor de verwachting dat hij ergens in de komende 48 uur vanzelf naar beneden zal komen.

De Letse regering heeft de bevolking gevraagd om het te melden als ze denken de drone te zien. Verder worden vier vliegtuigen ingezet speciaal om de drone op te sporen.

Reageer op artikel:
Lets luchtruim op slot vanwege op hol geslagen drone
Sluiten