Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 mei 2020 / 12:18 uur

Honderden blazers doen 4 mei vanuit huis mee met het taptoesignaal

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei zal dit jaar net even anders gaan dan normaal. Daarom werd er een bijzondere actie bedacht: honderden blazers gaan vanuit hun eigen huis meeblazen met het Taptoe-signaal. Die wordt altijd gespeeld om 19.58 uur, voorafgaand aan de twee minuten stilte. 

Deze actie, waarbij blazers vanuit het hele land werden opgeroepen, is bedacht door Bastiaan Anink van de Oranjestichting Etten-Leur. Volgens hem is de belangstelling om mee te doen enorm.

Oproep

De Oranjestichting reageerde op een oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om alternatieven te bedenken voor de traditionele herdenking en viering in mei. Die dagen verlopen totaal anders dan andere jaren vanwege de maatregelen tegen uitbreiding van het coronavirus.

„Alleen al in Etten-Leur meldden zich in recordtijd 25 blazers aan", aldus Anink. „We verwachten vele honderden taptoesignalen in het hele land." De blazers doen allemaal mee vanuit hun eigen tuin of vanaf hun balkon. Het Nationaal Comité heeft de bladmuziek en het tempo verspreid.

Hoornblazer Amsterdam

De Koninklijke Luchtmacht levert de hoornblazer die in Amsterdam op de vrijwel lege Dam het signaal inzet. Blazers van de andere Defensie-onderdelen doen op zes historische oorlogslocaties in het land mee. Zij spelen op het Binnenhof, de Grebbeberg, de John Frostbrug in Arnhem, Schiphol, op de Afsluitdijk en bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Die locaties worden maandagavond afgesloten, omdat publiek niet gewenst is.

Het optreden is te volgen via de livestream die Defensie maandagavond uitzendt ter vervanging van de vele herdenkingen waar gewoonlijk militairen bij zijn. Het programma op internet start om 19.45 uur met videoboodschappen over het belang van vrijheid van de bewindslieden van Defensie en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer.

Publiek wordt nadrukkelijk opgeroepen om thuis te blijven en op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderden blazers doen 4 mei vanuit huis mee met het taptoesignaal
Sluiten