Loren Snel
Loren Snel Nieuws 6 mei 2020 / 05:41 uur

Handelaar verkoopt miljoenen foute coronatests

De Nederlandse handelaar in medische producten Inzek heeft ruim anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests verkocht.

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf en handelaar in medische producten Inzek heeft sinds de uitbraak van Covid-19 ruim anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en journalistencollectief OCCRP voor Trouw.

Grote kans op verkeerde diagnose

Het bedrijf belooft dat de tests „zeer accuraat” binnen tien minuten kunnen vaststellen of iemand corona heeft gehad. Volgens twee onafhankelijke studies is de kans echter zeer groot dat de test een verkeerde diagnose stelt.

Marien de Jonge, onderzoeker in het Radboudumc, noemt de belofte van Inzek misleidend. „Onbetrouwbare tests vormen een groot gevaar voor de volksgezondheid", zegt hij.

In ruim twintig landen verkocht

Toch zijn de zogenoemde Biozek-tests al in ruim twintig landen verkocht. Overheden en ziekenhuizen in onder meer Spanje, Rusland, Servië en Benin dachten een betrouwbaar Nederlands product te kopen. Inzek adverteert de tests namelijk als ‘Dutch-made’.

‘Dutch-made’

In werkelijkheid zijn de tests in China gemaakt. De Chinese fabrikant produceert zelfs een identieke test onder haar eigen merknaam, Alltest. In een reactie ontkent Inzek dat het de tests als Nederlands aanprijst. Even later wordt ‘Dutch-made’ van de website gehaald.

Test, test, test

Overal ter wereld worden tests ontwikkeld tegen Covid-19. Vaak wordt geprobeerd deze zo snel mogelijk goed te keuren en beschikbaar te maken.

Zo geef Japan mogelijk donderdag al groen licht voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. De commissie van het Japanse ministerie van Volksgezondheid zal zich buigen over de vraag of het middel versneld kan worden goedgekeurd. De maker van het middel, de farmaceut Gilead, heeft Japan gevraagd om een versnelde goedkeuringsprocedure.

Recentelijk gaf ook de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA toestemming voor het gebruik van ditzelfde middel, remdesivir.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handelaar verkoopt miljoenen foute coronatests
Sluiten