Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 mei 2020 / 06:44 uur

Halsema: ‘Jongeren voorrang geven bij Artis, ouderen bij musea’

Er gaan steeds meer stemmen op om de lockdown (sneller) te versoepelen. Een van die stemmen is geen onbelangrijke: Femke Halsema sprak zich zondagavond uit bij Op1.

De burgemeester van Amsterdam hoopt dat er snel versoepelingen op komst zijn en pleit voor ruimte voor lokale oplossingen. Zo pleit zij ervoor om jongeren voorrang te geven op Artis, terwijl ouderen dat juist krijgen bij musea.

Gescheiden

Ze heeft het concept – het gescheiden houden van de leeftijdsgroepen – enigszins afgekeken van het Spaanse model. In Spanje mogen de verschillende leeftijdsgroepen nu op verschillende tijdstippen naar buiten. Halsema ziet daar niets in, maar pleit ervoor om de verschillende groepen dus naar verschillende locaties te leiden.

Maar dan moet daar wel ruimte voor komen. „De crisisbestrijding komt van bovenaf, vanuit het kabinet, en dat doen ze hartstikke goed. Maar als je de bevolking wil helpen moet je nu lokaal initiatief een kans geven, met de regie zo dicht mogelijk bij de mensen zelf.”

Afstand houden

„Je kunt het virus niet bestrijden met repressie,” stelde Halsema ook. „De boodschap was om zoveel mogelijk binnen te blijven, nu moeten we de overgang maken naar afstand houden. Dat is de enige manier waarop mensen het langdurig kunnen volhouden.” Toch maakte ze een belangrijk voorbehoud. „Het oordeel of dat mag, zou ik niet zelf durven vellen. Dat ligt bij de wetenschappers.”

Tot slot benadrukte ze dat het kabinet ook eerlijk moet zijn naar de mensen toe door te zeggen dat er nu eenmaal slachtoffers zullen zijn. „Ja, er zal een deel van de horeca of van culturele instellingen verdwijnen door de virusuitbraak”, zo sprak ze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Halsema: ‘Jongeren voorrang geven bij Artis, ouderen bij musea’
Sluiten