Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 7 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Grote YouTubehit: les in mondkapjes maken

Filmpjes over het zelf maken van mondkapjes zijn een grote hit op YouTube. Tientallen lessen zijn gepost.

Met de woensdag aangekondigde maatregel dat per 1 juni een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is, lijkt die hit deze maand alleen maar groter te worden.

Enkele tientallen Nederlandstalige filmpjes zijn gepost waarmee mensen met de meest uiteenlopende materialen zelf beschermende kapjes kunnen maken. Ene Sabrina postte haar cursus twee maanden geleden al. Het heeft haar inmiddels meer dan 330.000 views opgeleverd. Je moet wel even aandachtig kijken, want haar filmpje duurt ruim 7.30 minuten.

Wil je sneller klaar zijn? Deze dame fikst een mondkapje binnen 1 minuut en gebruikt daarvoor alleen een sok. De minicursus bereikte tot donderdagmiddag meer dan 44.000 mensen.

Zonder naald en draad

Voor beginners en gevorderden, voor mannen en vrouwen zijn er uitleg, tips en patronen te vinden. Masker kunnen met de hand worden genaaid, met de naaimachine maar ook zonder naald en draad in elkaar worden gezet, blijkt als je even goed zoekt.

Grote YouTubehit: les in mondkapjes maken
Masker kunnen met de hand worden genaaid, met de naaimachine maar ook zonder naald en draad.

Lapjes stof en elastiek zijn de meestgebruikte materialen, maar ook een bh, keukenpapier, oude T-shirts en zelfs sokken kunnen dienen als basis.

Wie nog geen mondkapje heeft, kan ruim voor 1 juni voor een exemplaar terecht bij de HEMA (alleen op de stations).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.