Loren Snel
Loren Snel Nieuws 6 mei 2020 / 05:22 uur

‘Grootste Rode Kruis-actie in 70 jaar’

Het Nederlandse Rode Kruis verwacht dat zij vanwege de coronacrisis dit jaar de grootste hulpoperatie zal uitvoeren sinds de Watersnoodramp in 1953.

Het Rode Kruis schat namelijk in dat minstens een paar honderdduizend mensen in Nederland en de Cariben in nood zullen komen. Het zal volgens de bekende hulporganisatie ruim 30 miljoen euro gaan kosten.

Voorbereid op verschillende scenario’s

Het Rode Kruis maakte op basis van verschillende scenario’s een schatting van de kosten die gemaakt moeten worden voor het voortzetten en uitbreiden van de hulpverlening. Zo zijn hulpmiddelen nodig zoals veldbedden, dekens, hygiënekits, voedselboxen en beschermings- en desinfectiemiddelen. Ook voorlichting en communicatie blijven hard nodig. Verder moeten hulpverleners getraind worden en acties worden gecoördineerd.

Helpen van de kwetsbaren

Al weken zijn hulpverleners van het Rode Kruis bezig met het ondersteunen van zorgverleners en het helpen van de meest kwetsbaren. De hulporganisatie schat in dat haar steun aan zorginstellingen en de meest kwetsbaren nog maanden nodig zal zijn. Daartoe heeft de organisatie enkele maanden geleden giro 7244 geopend.

Ongekende krachtinspanning

„De afgelopen weken heeft Nederland een ongekende krachtsinspanning geleverd om het coronavirus de kop in te drukken”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. „Samen hebben we het schip drijvende gehouden en voorlopig zijn we daar nog niet mee klaar.”

Het Rode Kruis neemt een belangrijke verantwoordelijk op zich, zo legt Van Schaik uit. „We moeten zorgen dat we als samenleving goed door deze crisis komen. Dat ons zorgpersoneel overeind blijft en dat de meest kwetsbaren niet buiten de boot vallen. Nu niet, volgende week niet en ook over drie maanden niet.”

Caraïben

Ook de zes Caribische afdelingen zijn actief. Een groot deel van de bevolking op de eilanden is afhankelijk van het toerisme. Door het coronavirus is deze sector ingestort en is er geen werk meer. Het Rode Kruis helpt deze mensen met basislevensbehoeften. Zo delen vrijwilligers op Aruba, Sint-Maarten, Curaçao en Saba eten uit en wordt op alle eilanden voorlichting gegeven over het voorkomen van verspreiding van het virus. Voor de hulpverlening op de eilanden is volgens het Rode Kruis ruim 19 miljoen euro nodig.

Watersnoodramp in 1953

De vergelijking die het Rode Kruis trekt met de Watersnoodramp is niet voor niks. Op 1 februari 1953 werd zuid-West Nederland overvallen door een stormvloed die voor overstromingen in een groot deel van het land zorgde. Het Rode Kruis stond burgers destijds massaal bij met matrassen en deken, met vervoer van zieken en gewonden, het verzorgen van noodhospitalen en het evacueren van bewoners. Destijds kon het Rode Kruis rekenen op de bijval van talloze vrijwilligers die hun medelanders te hulp kwamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Grootste Rode Kruis-actie in 70 jaar’
Sluiten