Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 mei 2020 / 08:28 uur

Evenementen hopen op verandering: ‘Kijk naar wat we wél kunnen doen’

Er zijn de voorbije weken al drie speelrondes afgewerkt in de Duitse voetbalcompetitie. Toch blijft het raar aanvoelen om al die wedstrijden zonder publiek te zien. Dat is een scenario dat de KNVB en het NOC*NSF dan ook koste wat het kost willen voorkomen.

De twee sportbonden vormen samen met tal van andere organisaties, waaronder de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), een alliantie die spoedig met het kabinet om de tafel wil om de mogelijkheden te bespreken. „Het gaat er dan vooral over: wat kunnen we wél doen, in plaats van wat kunnen we niét doen.”

Unieke samenwerking

Woordvoerder van het ‘gelegenheidsverbond’ is Jolanda Jansen, directeur van Ahoy. „Zo’n samenwerking tussen enerzijds de sportwereld en anderzijds de evenementen- en entertainmentbranche is uniek”, zegt ze in gesprek met De Telegraaf. „We merken dat de mensen behoefte hebben om weer iets te gaan doen en te beleven: een sportwedstrijd, een festival, een concert. We nemen daar gezamenlijk onze verantwoordelijkheid in om dat stapje voor stapje mogelijk te maken.”

Waar de sportwereld de Bundesliga als spookvoorbeeld heeft, circuleren er op het internet ook beelden rond van de eerste festivals, waarop social distancing wordt toegepast. Minister Hugo de Jonge schreef begin deze maand in een brief aan de Tweede Kamer dat evenementen waar veel publiek op af komt waarschijnlijk pas weer mogelijk zijn als er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus. Dat kan nog wel een jaar duren. Of zelfs langer.

Dat is niet een bericht waar de alliantie op zit te wachten. „Die brief heeft de vorming van deze alliantie in een stroomversnelling gebracht”, legt Jansen uit. „Iedereen had zo z’n eigen gesprekken met de overheid. We gaan nu samen optrekken, om te kijken wat we op een veilige manier kunnen organiseren.”

Niet alle evenementen over een kam

Jansen hoopt dat er daarbij ruimte komt voor evenementen om zich te onderscheiden met goede voorstellen. „We willen duidelijk maken dat niet alle grootschalige evenementen over één kam moeten worden geschoren. Iedereen snapt dat je nu niet heel veel mensen feestend dicht bij elkaar kan brengen. We kunnen niet ineens van nul naar maximaal. Maar daar tussenin is er wel heel veel mogelijk.”

„Het is in niemands belang om dingen onveilig te doen. We werken aan een gezamenlijk protocol, dat als basis dient voor iedere individuele locatie”, vervolgt Jansen. „Iedereen beseft dat de wereld er op 2 september niet hetzelfde uitziet als voor deze crisis. We zullen het stapje voor stapje moeten doen, binnen de regels die gelden en samen met de overheid. We moeten het vertrouwen bij onze bezoekers ook weer opbouwen. Het gaat erom de risico’s te minimaliseren. Dat doen we met ons gezamenlijke protocol.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Evenementen hopen op verandering: ‘Kijk naar wat we wél kunnen doen’
Sluiten