Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Duizenden Duitsers demonstreren tegen coronamaatregelen

In meerdere Duitse steden zijn mensen zaterdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen van de regering.

In Berlijn en Frankfurt kwamen honderden mensen bijeen, in München zeker drieduizend en ook in Stuttgart een paar duizend.

Veel te veel mensen

De demonstraties gingen niet geheel zonder problemen. Zo werden in Berlijn dertig mensen gearresteerd, omdat ze niet genoeg afstand van elkaar hielden.

Daarnaast waren er bijna overal meer mensen aanwezig dan was goedgekeurd. Zo was de demonstratie in Berlijn aangekondigd en toegestaan, met een maximaal aantal toegestane aanwezigen van vijftig. Maar dat werd ruimschoots overschreden.

Ook in München werd geen gehoor gegeven aan het maximum aantal aanwezigen. De politie had toestemming gegeven voor een demonstratie met maximaal tachtig mensen. Maar met luidsprekers moesten agenten uiteindelijk aangeven dat er veel te veel mensen waren. Toch werd er niet ingegrepen. De betogers stonden te dicht bij elkaar, maar gedroegen zich rustig.

In Stuttgart kwamen ook meer demonstranten dan vooraf was toegestaan. Daar verliep de demonstratie vreedzaam. De politie moest mensen wel oproepen om voldoende afstand van elkaar te houden.

De demonstratie in Frankfurt was volgens de politie niet aangekondigd. Ook daar braken de ongeveer vijfhonderd aanwezigen de regels door dichtbij elkaar te staan. De politie wees de overtreders daarop, maar liet de demonstratie wel doorgaan.

Regels aangepast

In Duitsland bepalen de deelstaten welke regels worden versoepeld en wat nog streng wordt gehandhaafd. De afgelopen weken zijn al veel strenge regels aangepast, zo zijn scholen weer open en openen ook veel winkels en bijvoorbeeld dierentuinen hun deuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.