Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 mei 2020 / 19:02 uur

Drukte leidt zaterdag niet tot veel problemen

Op veel plekken in Nederland was het zaterdag drukker dan normaal. Veel mensen gingen naar stadscentra, bouwmarkten of recreatiegebieden. Ook moest de NS vanwege grote drukte mensen oproepen om niet meer met de trein naar Zandvoort te gaan.

De drukte leidde niet tot bekeuringen van handhavers, op enkele uitzonderingen na, liet het Veiligheidsberaad zaterdag weten.

Afstand

De meeste mensen probeerden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Volgens het beraad gaat dat grotendeels goed, maar vraagt het in de steden rondom winkels nog wel enige aandacht. Veiligheidsregio’s en gemeenten pakken dit op verschillende manieren aan. Zo zijn er in verschillende steden (eenrichtings)winkelroutes ingevoerd en is op camerabeelden bijvoorbeeld te zien waar het druk is.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls: „We zien al een tijdje dat mensen er steeds vaker op uit gaan. Die beweging is met Pasen ingezet en ieder weekend lijkt het weer iets drukker te worden. Gelukkig lijkt dit op de meeste plaatsen geen problemen op te leveren. Waar nodig, is vandaag ingegrepen. Vaak is aanspreken of waarschuwen voldoende."

Goed blijven nadenken

Toch moeten, volgens Bruls, mensen goed blijven nadenken voor ze erop uit gaan. „Dat ze afstand houden, is goed, maar vermijd ook drukte. Vind je het te druk in de stad, in een (winkel)straat of in een park? Neem dan alsjeblieft een andere route of keer om, ga naar huis en kom een andere keer terug", zegt hij.

„Zolang er mensen slachtoffer worden van het coronavirus, moeten we allemaal alert blijven", vervolgt Bruls. „Maandag gaan we een nieuwe fase in met versoepeling van de maatregelen. Mensen en bedrijven zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk en moeten zorgen dat het virus behapbaar blijft en dat daardoor straks verdere versoepeling mogelijk is."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drukte leidt zaterdag niet tot veel problemen
Sluiten