Mediaplanet
Mediaplanet Nieuws 15 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Diabeteszorg tijdens COVID-19

Goede zorg is cruciaal als je diabetes hebt, óók tijdens de coronacrisis. Digitale hulpmiddelen kunnen diabeteszorg ondersteunen.

Dit artikel is gecreëerd door Mediaplanet in samenwerking met Abbott Diabetes Care Inc.

Kwetsbare groep

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een vorm van diabetes*. Het RIVM schaart sommige mensen met diabetes onder een kwetsbare groep. Ze hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden van corona. „Mensen met type 2 diabetes zelfs nog iets meer omdat ze vaker overgewicht hebben”, vertelt Resie van Calker. Zij is diabetesverpleegkundige in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

Vrij bekend zijn diabetes type 1 en 2. De twee typen verschillen van elkaar. Bij type 1 speelt insulinetekort een grote rol, bij type 2 in eerste instantie een verminderde gevoeligheid voor insuline. Voor allebei is tijdens de huidige COVID-19-crisis een aantal leefregels onverminderd belangrijk. „Cruciaal is balans in de bloedsuikerspiegel, ook wel de glucosewaarden. Gezond eten en voldoende bewegen helpen daarbij, net zoals het voorkomen van overgewicht. Het is eveneens noodzakelijk om de RIVM-richtlijnen te volgen ter bescherming”, zegt Resie van Calker.

Verbonden blijven

Communicatie is daarnaast cruciaal voor de veiligheid en gezondheid van de patiënt. Juist en ook nu is het belangrijk om in contact te blijven met zorgverleners zoals een arts, diabetesverpleegkundige en de diëtist voor controles en behandeling. „Diabetes kan het leven beheersen. Het is heel belangrijk om met elkaar verbonden te blijven. Sinds het COVID-19-virus gebeurt dat vaak op een andere manier dan we gewend zijn. Zo zijn poliklinieken gesloten om besmetting te voorkomen, met uitzondering van acute situaties. Voor mijn werk betekent het dat ik op dit moment veel telefonisch contact heb met patiënten”, zegt Van Calker.

 „Diabetes kan het leven beheersen”

Digitaal verbonden

Ook digitale hulpmiddelen helpen haar om verbonden te zijn en goede zorg te blijven leveren. Dankzij digitalisering is het tegenwoordig mogelijk om insulinepompen en bloedglucosemeters van patiënten op afstand uit te lezen. Hierdoor is monitoren, adviseren en behandelen op afstand ook mogelijk. Dit gebeurt zowel bij mensen met diabetes type 1 als bij mensen met type 2.

Hélen Brouns (58) valt in de eerste categorie. Leven met diabetes type 1 betekent in haar geval dat ze dagelijks vier tot zes keer insuline injecteert, afhankelijk van haar glucosewaarden. De ziekte heeft impact op Brouns. Ze woont samen met haar man, heeft twee kinderen en runt een eigen creativiteitscentrum. „Ik moet altijd letten op mijn voeding. Een stukje vlaai betekent extra insuline spuiten. Naast eten, hebben ook emoties en beweging invloed. Elke dag opnieuw is het zoeken naar de balans in mijn bloedsuikerspiegel. Gelukkig heb ik een sensor in mijn arm die doorlopend mijn glucosewaarden meet. Ik scan deze met een reader, waarvan ik de waarden aflees. Zo weet ik óf en hoeveel insuline ik moet spuiten. Ook mijn arts en diabetesverpleegkundige hebben toegang tot deze gegevens.”

„Elke dag opnieuw is het zoeken naar de balans in mijn bloedsuikerspiegel”

Diabetesapp

Het gaat hier om het Flash glucosemonitoringsysteem FreeStyle Libre. Voor mensen met diabetes type 1 en 2 met een intensief insulineschema geldt in principe een vergoeding volgens het basispakket. Hier zijn wel criteria en voorwaarden aan verbonden. In plaats van een reader, kan de sensor op de achterkant van de bovenarm, ook worden afgelezen met de FreeStyle LibreLink app op de smartphone. Zorgverleners hebben op deze manier toegang tot de gegevens van hun patiënten via het cloud-based LibreView platform. De continue inzage is eveneens nuttig als de glucosewaarden mogelijk sterk dalen of stijgen. Dit kan bij mensen met diabetes type 1 sneller leiden tot een hypo of hyper, aanvallen die in potentie zelfs gevaarlijk kunnen zijn en die zij niet altijd voelen aankomen. Actie is dan snel geboden. „We kunnen aan de hand van glucosewaarden nu ook voorspellen of een dergelijke stijging of daling zich snel zal voordoen. Met de patiënt is het mogelijk hierop te anticiperen met de juiste dosis insuline om zo een aanval af te wenden. Ik vind het waardevol om er op deze manier toch te kunnen zijn voor de patiënt. Bovendien krijgt hij of zij zo ook meer inzicht in het eigen lichaam”, besluit Van Calker. In deze tijd is het belangrijker dan ooit om met elkaar verbonden te zijn. Via de LibreLinkUp app kunnen familie, partner en vrienden van patiënten de glucosewaarden in de gaten houden en zo een oogje in het zeil houden.

Ben jij al verbonden voor diabeteszorg op afstand?

FreeStyle, Libre en gerelateerde merknamen zijn in diverse rechtsgebieden handelsmerken van Abbott Diabetes Care, Inc. © 2020 Abbott ADC- 22370 v.1.0 05/20

*www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/diabetes-mellitus/cijfers-context/huidige-situatie

Hier lees je meer.

Redactie Mediaplanet: Marjolein Straatman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Diabeteszorg tijdens COVID-19
Sluiten