Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 mei 2020 / 16:00 uur

Datalek NL-Alert app maakte volgen van gebruikers mogelijk

De app van NL-Alert heeft nog een gat in de beveiliging gehad. Het ministerie van Veiligheid en Justitie waarschuwde donderdag al voor een privacyprobleem.

Nu blijkt dat de app nog een beveiligingsprobleem heeft, waardoor het mogelijk was om de locatie van andere gebruikers tot op tien meter nauwkeurig te achterhalen. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na een bericht van de NOS. Het gat is inmiddels gedicht.

Minister Ferd Grapperhaus had gebruikers donderdag al opgeroepen de app te verwijderen na een datalek. Locatiegegevens van gebruikers kwamen terecht bij een externe dienst die nodig was voor het versturen van pushberichten.

Token

Nu blijkt dat ook anderen die locatie konden achterhalen. Wie dat wilde doen, moest wel beschikken over de unieke code van een gebruiker, de token. Een beveiligingsonderzoeker ontdekte het gat en waarschuwde het ministerie. Volgens een woordvoerster is er voor zover bekend geen misbruik gemaakt van het datalek.

De app van NL-Alert is sinds begin maart beschikbaar en is gedownload door ongeveer 58.000 mensen. Het gaat om een app die aanvullende informatie bij NL-Alerts stuurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Datalek NL-Alert app maakte volgen van gebruikers mogelijk
Sluiten