Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 mei 2020 / 13:22 uur

‘Coronacrisis kan zorgen voor meer asielzoekers’

De coronacrisis kan op termijn leiden tot een toename van het aantal asielzoekers dat naar de EU komt. Daarvoor waarschuwt het Europese asielagentschap EASO.

De lockdownmaatregelen hebben tot nu toe juist geleid tot een afname van het aantal migranten dat Europa weet te bereiken. Het aantal asielaanvragen daalde in maart met 43 procent naar het laagste niveau sinds begin 2014, meldt EASO in een nieuw rapport.

Het asielagentschap waarschuwt dat het virus een ontwrichtende werking kan hebben op ontwikkelingslanden, waaronder de landen waar traditioneel de meeste vluchtelingen vandaan komen. Die zijn maar beperkt in staat om calamiteiten het hoofd te bieden en er zijn vaak minder ziekenhuisbedden en artsen beschikbaar.

Voedseltekorten

Dergelijke landen kunnen door de coronacrisis mogelijk te maken krijgen met voedseltekorten of een verslechterende veiligheidssituatie, stelt EASO. Dat zou ertoe kunnen leiden dat meer mensen besluiten te migreren.

Het is onduidelijk waarom het Westen momenteel veel zwaarder getroffen lijkt te zijn door de coronacrisis. EASO komt met meerdere mogelijke verklaringen. Zo kan het beeld vertekend zijn doordat sommige landen weinig testen en er daardoor geen goed beeld is van de omvang van de uitbraak.

Een andere mogelijkheid is volgens de organisatie dat de bevolking in sommige landen minder kwetsbaar is omdat burgers daar gemiddeld jonger zijn en het klimaat er warmer is. Ook kan niet worden uitgesloten dat ontwikkelingslanden geïsoleerder zijn en het virus er daarom pas later voet aan de grond krijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Coronacrisis kan zorgen voor meer asielzoekers’
Sluiten