Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 mei 2020 / 11:29 uur

Brabants verpleeghuis verloor op afdelingen helft bewoners

De cijfers met het betrekking tot het coronavirus geven aan dat het virus stilaan minder om zich heen slaat. Toch is op sommige plekken goed te zien dat het hard om zich heen heeft geslagen. 

Een van die plekken is het zorgcentrum Mariënburght uit Budel (Noord-Brabant). Daar verloren twee afdelingen bijna de helft van hun bewoners, vertelt directievoorzitter Steven Han aan het Eindhovens Dagblad.

25 van de 54

Op 17 maart werd in er Mariënburght voor het eerst positief getest met twee gevallen. Daarna ging het hard op de afdelingen dementie en kleinschalig wonen. Samen verliezen ze 25 van hun 54 bewoners aan corona.

„Het voelde alsof we het hadden verloren van het virus", licht Han toe. Het verpleeghuis kreeg daar bovenop de nodige kritiek. Zo wilde het onder andere het sterftecijfer niet prijsgeven. Ook vanuit het verpleeghuis zelf doen twee medewerkers anoniem hun zegje. Zij stellen dat er niet altijd de beste beslissingen zijn gemaakt.

„Op de afdelingen zitten allemaal dementerenden, die kun je niet opsluiten in hun kamer, zo was het beleid", zo klinkt het. „Dus ze worden elke dag naar de gezamenlijke ruimte gebracht. Eén man was nog best helder, die begreep ook de ernst van de situatie. Als je hem had uitgelegd dat hij op zijn kamer moest blijven, misschien was hij dan wel gespaard gebleven."

Communicatie

Han is geschrokken van alle kritiek. „We hebben er alles aan gedaan om families, mantelzorgers en ander betrokkenen zo goed mogelijk te informeren. Maar het kan zijn dat de algemene communicatie er dan bij eens bij inschiet."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brabants verpleeghuis verloor op afdelingen helft bewoners
Sluiten