Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 mei 2020 / 19:30 uur

‘Balende Bijleveld’ overleeft weer motie van wantrouwen

Minister Ank Bijleveld van Defensie moest zich voor de vierde keer verantwoorden over de kwestie Hawija, waarbij tientallen burgerslachtoffers vielen in Irak in de strijd tegen IS.

Een flink deel van de oppositie steunde opnieuw een motie van wantrouwen tegen minister Ank Bijleveld van Defensie omdat zij de Tweede Kamer onvoldoende heeft geïnformeerd over de Nederlandse luchtaanval op het Iraakse Hawija en de burgerslachtoffers die daarbij vielen. Volgens indiener Sadet Karabulut van de SP is de minister „niet open en eerlijk”. Toch mag ze weer aanblijven. Een motie van wantrouwen die de SP tegen haar indiende, kon niet op een meerderheid rekenen.

Weer een motie

De Tweede Kamer sprak donderdag voor de vierde keer over de kwestie en de PvdA, GroenLinks, PVV, Partij voor de Dieren, DENK, 50PLUS en Groep Krol/Van Kooten-Arissen steunen de motie van de SP. Vorig jaar november kreeg Bijleveld ook al een motie van wantrouwen van bijna de hele oppositie aan haar broek.

Bijleveld wist steun te houden van kritische coalitiegenoot D66 en oppositiepartijen SGP, Forum voor Democratie en eenmansfractie Wybren van Haga. „Ik begrijp heel goed dat het frustrerend is als journalisten eerder informatie naar boven krijgen dan Defensie. Dat ben ik helemaal eens met uw Kamer. Eigenlijk willen we allemaal hetzelfde, meer transparantie.” Dat Bijleveld de hand in eigen boezem stak, wilde D66-Kamerlid Salima Belhaj markeren als „een belangrijk moment.”

D66 wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een onderzoek gaat doen naar de aanval, waarbij in juni 2015 tientallen Irakese burgers om het leven kwamen. Daaruit moet duidelijk worden hoe het kon dat zoveel mensen zijn omgekomen tijdens de aanval en welke lessen getrokken kunnen worden uit deze episode. Ook moet een onafhankelijke externe commissie gaan kijken hoe de Kamer beter kan worden geïnformeerd over geclassificeerde informatie tijdens militaire missies.

Verwijten

Het parlement blijft het minister Bijleveld, of #ankdetank, zoals ze op Twitter vaak wordt genoemd, verwijten dat informatie over de fatale Nederlandse aanval op het Iraakse Hawija niet, verkeerd of onvolledig naar de Kamer werd gestuurd. Eerder in het debat zei Belhaj nog dat de minister „heel hard haar best moet doen om volstrekte openheid te geven.” Volgens haar is „Dit het moment om alles te vertellen. Hoe lelijk het misschien ook is. We moeten het nú weten.”

Balende Bijleveld

Bijleveld zei „te balen” van de manier van communiceren en hoe zij regelmatig informatie die aan de Kamer was gestuurd moest corrigeren, bijvoorbeeld omdat burgerdoden die tijdens een Nederlands bombardement in het Iraakse Hawija wél door de Amerikanen bleken te worden meegeteld, of nadat de Amerikanen een geheim rapport toch openbaar maakten nadat journalisten van NOS en NRC een beroep deden op Amerikaanse variant van de Wet openbaarheid van bestuur.

Het verwijt van SP-Kamerlid Sadet Karabulut dat de minister „wederom de indruk wekt’ dat zij de waarheid niet wil vertellen, viel niet goed bij Bijleveld. „Ik geef alle informatie die ik kan delen, ook als het me niet goed uitkomt.” Die informatie stuurde ze altijd „onverwijld”. Die indruk deelde de Kamer niet, toch mocht ze blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Balende Bijleveld’ overleeft weer motie van wantrouwen
Sluiten