Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 mei 2020

Arbeidsmigranten in quarantaine op cruiseschip in Arnhem

In de Nieuwe Haven in Arnhem zitten 28 arbeidsmigranten in isolatie op een cruiseschip. Bij de groep uit een wooncomplex in het Gelderse Velp, is een coronabesmetting vastgesteld.

De andere ongeveer 30 bewoners van het complex zijn volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Midden niet ziek, maar moeten 14 dagen in quarantaine blijven in hun wooncomplex.

Eerste besmetting vrijdag ontdekt

De eerste besmetting is volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio vrijdag ontdekt. Nader onderzoek van de GGD onder de Oost-Europese arbeiders toonde aan dat nog 27 bewoners van het complex een besmetting hadden opgelopen. Voor zover bekend is nog niemand in het ziekenhuis opgenomen. De gezondheid van de bewoners die dit weekend niet positief testten wordt scherp in de gaten gehouden.

De GGD is begonnen met een bron- en contactonderzoek. Het is nog niet bekend waar de besmetting van de arbeidsmigranten vandaan is gekomen. Personeel van de werkgevers in Scherpenzeel en Velp, waar de migranten gedetacheerd zijn, wordt getest, net als andere mensen met wie de Oost-Europeanen contact hebben gehad. De gemeente Rheden heeft zondag omwonenden van het complex aan de Willemstraat geïnformeerd. Ook de uitzendorganisatie die het werk voor de migranten regelt, is op de hoogte gesteld.

Tolken aan boord

Volgens de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, voorzitter van de veiligheidsregio, is het cruiseschip in de Rijn „een veilige oplossing, want goed te isoleren". Er zijn tolken aan boord van het schip, aangezien de meeste patiënten geen Nederlands spreken.

Marcouch en burgemeester Carol van Eert van Rheden leven mee met de groep arbeidsmigranten. Van Eert zegt ook te begrijpen dat Velpenaren in de buurt van het wooncomplex zich misschien zorgen maken. „Alle vereiste maatregelen zijn genomen om de besmetting zo veel mogelijk in te dammen", verzekerde hij zondag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Arbeidsmigranten in quarantaine op cruiseschip in Arnhem
Sluiten