Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 4 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

5 mei: hoe kun je deze keer de vrijheid vieren?

Wat hadden de Bevrijdingsfestivals prachtig geworden. 75 jaar vrijheid vieren, de vrijheid omarmen en de vrijheid waarderen. Maar ja… Wat kun je 5 mei 2020, de coronaversie, wél doen?

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei en alle Nederlanders moeten het op Bevrijdingsdag dit jaar noodgedwongen helemaal anders doen. En dat terwijl de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog precies 75 jaar geleden is. Hier lees je hoe het op de dag na de Nationale Dodenherdenking ook een beetje anders kan.

De vlag uit

De Nederlandse vlag hangt feestelijk te wapperen, terwijl hij op 4 mei uiteraard nog halfstok hing. Wie geen vlag heeft, kan op deze 5e mei een herdenkposter voor het raam hangen. Voor wie een printer heeft: de poster vind je hier.

Lezen: 75 verhalen

Omdat we stil staan bij de bevrijding, nu 75 jaar geleden, zijn op de website Vrijheid.nl 75 bijzondere verhalen over de vrijheid geplaatst. De verhalen zijn verteld door 75 personen die werden geboren na de Tweede Wereldoorlog.

5 mei: hoe kun je deze keer de vrijheid vieren?
Ramses Shaffy op 5 mei om 5 voor 5. | Foto: ANP

Zingen om 5 voor 5

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals hebben een initiatief van Claudia de Breij omarmd om om 16.55 uur ( 5-voor-5 ), het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. Het comité nodigde alle radiozenders uit om het lied op exact dat tijdstip uit te zenden en de mensen thuis om het door de speakers te laten schallen of zelf buiten mee te zingen.

Verschillende radiozenders hebben besloten niet mee te doen met de Ramses Shaffy-singalong. Qmusic, NPO Radio 1, 2 en 4, Sky Radio, 538 en Radio Veronica draaien het lied niet. De zenders stellen dat het plan niet past in de geplande programmering voor Bevrijdingsdag. NPO 3FM, NPO Radio 5, Radio 10 en diverse regionale zender hebben zich wel bij de actie aangesloten.

5 mei: hoe kun je deze keer de vrijheid vieren?
Beeld van het Concert op de Amstel in 2019. | Foto: ANP / Patrick van Katwijk

TV: Concert op de Amstel

Normaal gesproken ligt de Amstel bij Koninklijk theater Carré in de avond van 5 mei vol bootjes om te genieten van het Concert op de Amstel. Dat mag door het coronavirus niet, dus is er nu een vervangend programma vanuit de foyer van genoemd theater. NOS 75 jaar bevrijding, Bevrijdingsdag 2020 bevat veel hoogtepunten van de 5 mei-concerten uit het verleden. Onder meer Simone Kleinsma en Roel van Velzen treden op. Presentatrice is Simone Weimans en uiteraard wordt er volgens traditie afgesloten met Vera Lynns We’ll Meet Again.

5 mei: hoe kun je deze keer de vrijheid vieren?
Martin Garrix viert 5 mei met een special vanaf een schip. | Foto: Insight TV

Vrijheid met Martin Garrix

DJ Martin Garrix en millennial-zender Insight TV brengen vanaf 19.00 uur een 5 Mei Exclusieve Muziekspecial. Vanaf 19.00 uur klinken nieuwe tracks en grootste hits van de producer en DJ uit Amstelveen. Garrix deelt zijn vrijdheidsmuziek met de wereld vanaf een jacht, de Zeelander Z55. Een helikopter en drones leggen het ‘wat eenzame’ optreden op een meer vast. Het spektakel vind je op kanaal 38 (KPN HD) en kanaal 692 (KPN UHD).

Heb je het gemist? Hier is het muziekspektakel terug te kijken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.