Metro
Metro Nieuws 30 apr 2020 / 09:12 uur

Zweedse stad gebruikt kippenmest om social distancing ‘af te dwingen’

De Zweedse stad Lund gaat kippenmest verspreiden om te voorkomen dat mensen zich verzamelen voor een festival.

Tienduizenden mensen dalen jaarlijks op 30 april af naar de zuidelijke stad om de Walpurgisnacht te vieren. Dat feest wordt in de nacht van 30 april op 1 mei in onder meer Duitsland, Estland, Zweden en Finland gevierd.

Zweedse stad gebruikt kippenmest om social distancing 'af te dwingen'
Walpurgisnacht, vorig jaar in Stockholm. Foto: AFP.

Ton kippenmest

Er is in Zweden geen lockdown, maar mensen worden, net als in Nederland, gevraagd om afstand te houden. Om te voorkomen dat Walpurgisnacht dit jaar gevierd wordt, wordt nu een ton kippenmest verspreid.

„Lund zou heel goed een epicentrum kunnen worden voor de verspreiding van het coronavirus op de laatste nacht van april”, zegt de voorzitter van de milieucommissie van de gemeenteraad, Gustav Lundblad, tegen de Zweedse krant Sydsvenskan. Hoewel de kippenkeutels in het park worden verspreid, zal het de geur ook buiten het park te ruiken zijn. „Maar het gaat erom mensen buiten het stadspark te houden.”

Gazons bemesten

Lundblad ziet een bijkomend voordeel om de kippenmest te verspreiden: „We krijgen zo ook de kans om de gazons te bemesten. En tegelijkertijd zal het stinken en is het misschien niet zo leuk om daar te zitten en bier te drinken."

De oorsprong van Walpurgisnacht gaat terug tot heidense vieringen van de lente en wordt gekenmerkt door feesten en vreugdevuren. De festiviteiten worden ‘spontaan’ georganiseerd en kunnen dus niet door de autoriteiten worden verboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zweedse stad gebruikt kippenmest om social distancing ‘af te dwingen’
Sluiten