Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 apr 2020 / 05:29 uur

‘Wuhan sluiten voorkwam 700.000 besmettingen in China’

Door de Chinese stad Wuhan kort na de uitbraak van het coronavirus af te sluiten, heeft het land kunnen voorkomen dat nog 700.000 mensen besmet raakten.

Dat schrijven onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Drastische stap

Aangezien er momenteel nog geen vaccin of specifieke behandeling is voor COVID-19, werden door de overheid maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. De stad ging in lockdown. Op dat moment werd het door veel landen gezien als drastische stap, maar nu zijn overal ter wereld steden en regio’s afgesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De wetenschappers gebruikten voor het onderzoek medische rapporten, openbare informatie en data van mobiele telefoons om te zien hoeveel en waarheen mensen hebben gereisd. Zo toonde de mobiele data aan dat er veel minder werd gereisd tijdens het Chinees Nieuwjaar, terwijl dat normaal gesproken de drukste reisperiode van het jaar is in China.

Voorbereiden

„Uit onze gegevens valt op te maken dat het reisverbod in Wuhan de rest van China de tijd heeft gegeven zich voor te bereiden op het coronavirus", zegt een van de onderzoekers. „De maatregelen van China hebben goed gewerkt. Door het reisverbod werd het contact tussen besmette patiënt en mogelijke ontvanger van het virus verbroken."

Door de verspreiding van het virus te vertragen, konden andere grote steden alvast maatregelen instellen. Zo werden al snel allerlei winkels en horecazaken in heel China gesloten, nog voordat het virus op grote schaal was gesignaleerd buiten Wuhan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Wuhan sluiten voorkwam 700.000 besmettingen in China’
Sluiten