Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 4 apr 2020 / 04:00 uur

Wat doen clowns in coronatijd?

Wat doen clowns nu eigenlijk? In elk geval niet huilen met de rode neus op. De een werkt z’n administratie bij en loopt z’n spullen na, de ander blaast, naast ballonnen, oude acts nieuw leven in, weer een ander verrast als een ware coronaclown jarige kinderen voor het raam en de CliniClown doet het gewoon dwars door het beeldscherm heen.

Ballonnenclown Miko mist z’n dieren

Clown Miko is de alias van Michel van der Stelt. Al 42 jaar zit hij in het clownsvak en zou niets anders meer willen. „Ik heb altijd lachende kinderen en volwassenen om me heen.” Hij praat met een Haags-Rotterdams accentje. Ooit probeerde hij dat nog te verbergen, „maar kinderen hebben dat meteen door, dus nu praat ik gewoon lekker als mezelf.”

Clown Miko treedt op in winkelcentra, op feesten en campings en maakte furore in meerdere televisieshows, „ik sta nog met Wendy van Dijk op m’n Facebook.” Hij werkt vaak met een goochelaar en is daarnaast gespecialiseerd in ballondieren: van de standaard teckel tot zijn lieveling de poedel „en het hart met duifjes”, hij draait er zijn hand, of handen, niet voor om. Soms wil hij eigenlijk een hondje maken, maar komt de ballon nét iets anders gevormd uit z’n handen. „Dan zie je zo’n kind kijken… Dus dan zeg ik gewoon: dat is een eekhoorn, kijk maar naar die lange staart.”

Voor hem is het heel belangrijk dat iedereen een ballon krijgt en werkt desnoods langer door om alle kinderen iets mee naar huis te kunnen geven. „Anders zitten ze straks in de auto bij hun ouders en zeggen ze: die stomme clown heeft mij overgeslagen! Dat moet je niet hebben natuurlijk.”

Of optreden achter glas iets is voor hem? Hij denkt even na en schudt dan z’n hoofd. „Gein maken met die kinderen door er een beetje doorheen te lopen en echt contact met ze te maken, is mijn sterkste punt. Ik wil m’n eigen voor 200 procent inzetten en dat gaat nu niet.”

Dus is hij z’n spullen aan het nalopen, checkt hij welke ballonnen op zijn en is hij naarstig z’n outfits en attributen aan het ordenen. „En ik heb m’n hele administratie bijgewerkt.” Een lichtpuntje ziet hij nog niet. „Je hoort alleen maar over corona. Mensen zijn een beetje terughoudend geworden, en worden treurig, ik zie dat in mijn omgeving. Niet leuk voor een clown om te zien, je wil meteen wat doen, maar dat kan dus niet.” Als het had gekund, zou hij nu een teckel door de telefoon willen geven, zo besluit hij. „En dan zou ik zeggen: wel drie keer uitlaten hè? Maar ja, dat gaat nu ook niet meer.”

Clown Okidoki geeft jarige kinderen een live cadeautje

Geïnspireerd door z’n collega („clown Knapie”) die jarige kinderen in Heino een ballonnetje brengt en een videoboodschap voor ze opneemt, besloot Remco Roelofs een Facebookbericht te plaatsen voor alle jarige kinderen in Eefde, Zutphen en Warnsveld. „Ik vind het zo sneu voor ze dat ze nu helemaal opgehokt thuis zitten en niet echt hun verjaardag kunnen vieren.”

Corona, We moeten er samen uit komen!Tussen vandaag en 6 april zijn er veel kinderen jarig. Een verjaardag zonder…

Gepostet von Clown & Jongleur OkiDoki am Dienstag, 17. März 2020

Normaal gesproken treedt hij als clown en jongleur OkiDoki op bij kinderfeesten, op festivals en scholen en geeft hij circusworkshops, „de agenda ging letterlijk in een keer van vol naar leeg.” Stilzitten doet hij allesbehalve: sinds twee weken geeft hij clownsacte de présence voor de ramen van ruim veertig huizen/boerderijen/appartementen, met onder andere een bellenblaasact en hoedmanipulatie, waar hij zeer bedreven is en een ietwat zwaar woord is voor jongleren met hoeden. „Ik heb het nog nooit zo druk gehad!” lacht hij. Heel dankbaar om te doen, maar het verdient natuurlijk niets, al ligt bij de deur vaak wel een envelopje te wachten, „Of een fles wijn, doos Merci. Ook willen ze soms dat je een Tikkie stuurt. Superlief, maar het hoeft niet, hoor. Een glimlach is ook al genoeg.”

Uit video van De Stentor

En die krijgt hij in overvloede. Het gezin dat ergens drie hoog achter woont, staat nog op z’n netvlies gebrand. „Met drie jongetjes die echt stonden te stuiteren in hun voetbalshirtjes met zo veel energie in hun lijf.” Hij kreeg tien duimen omhoog, „de ouders maakten zelfs nog een soort groepsfoto, met mij dus achter het raam.” Ook het lichamelijk en verstandelijk beperkte meisje was blij hem te zien, evenals haar ouders die nu ineens 24/7 de zorg over haar dragen. „Heel complex allemaal, ik ben dan zo blij als ik even die lach bij hen allemaal kan brengen.”

Clown Erico: ‘Echte clownerie zit van binnen’

„Ik heb zo om jou gelachen, jij bent een echte clown!” Het grootste compliment dat je clown Erico en dus Erik Verkooijen uit Boxtel kunt maken. Toen hij twee was, had hij het al over het circus en in z’n vroege tienerjaren begon hij te experimenteren met goochelen en clown-zijn en is daar nooit meer mee gestopt, al is het experimenteren inmiddels „know-how” geworden. Een echte allround-clown, met specialisatie in circus en theater, „maar een ballonnetje kan ik ook maken.” Hij is meer van de grote figuren, „roadrunner ofzo”, en maakt liever een hele mooie en vernuftige, waarbij de focus op het publiek vermaken ligt, dan dat hij „honderd hondjes of poesjes” maakt.

Erik Verkooijen is clown Erico

De ene keer doet hij het samen met medeclown Marcel als duo-act Pallasso, de andere keer doet clown Erico het solo. Normaal gesproken staat hij op bedrijfsfeest tot dinnershow, van circus tot theater. „Een beetje de hogere klasse clownerie.” Waar ze zijn kwaliteiten herkennen. „Een clown zit in je, je speelt het niet. Sommigen trekken een carnavalspak aan en doen een rood neusje op en denken dat ze het zijn, maar nee. Echte clownerie zit van binnen.” Zoals bij Verkooijen die nu ook zelf veel binnen zit, samen met z’n gezin. De entertainmentsector ligt op z’n gat en dat merkt ook hij. Waar hij tot hiervoor ‘weekendelijks’ en ook doordeweeks optrad, bekijkt hij nu welke boekingen nog kunnen worden verplaatst.

Hij verveelt zich nog niet en gebruikt deze tijd om naar een nieuw ontwerp voor de website te kijken, door al het fotomateriaal te gaan en andere materialen te ordenen en op te knappen. Ook komen er ineens weer acts van toen tevoorschijn, die hij nu nieuw leven in wil blazen, zoals „De cameract, met een camera dus. Beetje moeilijk om uit te leggen, maar ik deed het ooit in het circus en was toen heel leuk.” Het is niet zo dat hij, net zoals sporters nu thuis work-outs doen, voor de spiegel gaat spelen om in vorm te blijven. De interactie, verzucht hij, of nu het ontbreken ervan. „Daar draait alles om in ons vak, je kunt wel van alles oefenen, maar je hebt geen idee of het aanslaat of niet.”

A post shared by Pallasso Clowns (@pallassoclowns) on