Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Voorbeschouwing: hoe ziet eredivisie er volgend jaar uit?

Het amateur jeugdvoetbal gaat voorzichtig aan weer beginnen, het betaalde voetbal is uit gespeeld dit seizoen. Maar wat doe je dan, als KNVB?

Nu de KNVB vrijdag de stekker uit de eredivisie trekt, rijst de vraag hoe de hoogste klasse van het clubvoetbal er volgend seizoen moet uitzien. Met dezelfde achttien clubs? Of moeten er ploegen degraderen? Verdienen clubs uit de eerste divisie te promoveren? En wie gaan er de Champions League en Europa League in?

Wat er ook wordt besloten, er zullen altijd winnaars en verliezers zijn. De eredivisie had nog acht speelronden, twee inhaalwedstrijden en een bekerfinale te gaan. Niemand weet hoe het restant van het seizoen was verlopen. Toch rest de KNVB weinig anders dan na bijna 26 van de 34 speelronden naar de huidige ranglijst te kijken. Zo beloon je de ploegen die het dit seizoen tot dusver redelijk tot goed hebben gedaan het beste.

Dan staat Ajax bovenaan, slechts op basis van een beter doelsaldo dan AZ van wie het dit seizoen tweemaal heeft verloren. De eerste plaats van de eredivisie levert mogelijk een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League op, al dan niet afhankelijk of de huidige editie nog wordt uitgespeeld en wie er dan wint. De nummer twee start het Europese avontuur al in de tweede voorronde van de koningsklasse van het clubvoetbal.

Inhaalwedstrijd

Het ligt voor de hand dat Feyenoord en PSV, de nummer drie en vier de huidige ranglijst van de eredivisie, zich mogen opmaken voor de Europa League. En omdat de bekerfinale en de play-offs voor Europees voetbal niet meer worden afgewerkt, zou het laatste Europese ticket wel eens naar Willem II kunnen gaan, de nummer vijf van dit moment in de eredivisie. Al heeft FC Utrecht maar drie punten minder en nog een inhaalwedstrijd te goed.

Het ligt niet voor de hand dat de KNVB volgend seizoen een eredivisie met twintig clubs samenstelt. Het nieuwe voetbaljaar start mogelijk pas in oktober en moet voor het EK van volgend jaar zomer zijn afgerond. Zullen RKC Waalwijk en ADO Den Haag dan als hekkensluiter en nummer voorlaatst degraderen en moeten ze plaatsmaken voor SC Cambuur en De Graafschap, de koploper en nummer twee van de eerste divisie?

„We hebben meer dan 75 procent van het seizoen gespeeld", zegt trainer Henk de Jong van SC Cambuur. „Dan geeft de stand een heel reëel beeld. Ik weet het, ik zeg dit nu als trainer van de koploper. Maar ik had precies hetzelfde gezegd als wij nu vijfde hadden gestaan."

Peter Hofstede, technisch manager van De Graafschap. „Dat is ook wat we willen. Promotie lijkt mij, ook als er dit seizoen niet meer gevoetbald mag worden, heel reëel en recht doen aan onze prestaties tot nu toe."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.