Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 apr 2020 / 10:19 uur

Volkert van der G. nu vrij man

Volkert van der G. heeft zijn straf van achttien jaar cel voor de moord op politicus Pim Fortuyn ondergaan en is vanaf nu vrij man.

Van der G. schoot Pim Fortuyn dood op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum, waar de politicus net een radio-interview had gegeven. De politie kon Van der G. kort na de moord in de buurt van de plaats van het misdrijf arresteren.

Van der G. (50) werd in 2003 in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof in Amsterdam. De rechtbank had hem eveneens achttien jaar opgelegd, na een eis van het Openbaar Ministerie tot levenslang. Justitie zag de moord niet alleen als aanslag op de politicus, maar ook op de democratie. De rechtbank volgde die redenering niet. Ook in hoger beroep eiste het OM levenslang, maar de straf bleef onveranderd.

Voorwaarden

De laatste jaren hoefde Van der G. al niet meer in de cel te zitten omdat hij sinds mei 2014 voorwaardelijk op vrije voeten was. Hij moest zich aan verschillende voorwaarden houden, zoals een meldplicht en een verbod om met de media te praten. Van der G. vocht een aantal voorwaarden vervolgens in juridische procedures aan, met succes.

„Gezien de opgelegde straf bedraagt de proeftijd van de voorwaardelijke invrijheidstelling zes jaren, wat betekent dat de proeftijd op 30 april 2020 eindigt", schrijft het OM donderdag in een toelichting. „Daarmee heeft betrokkene de opgelegde straf volledig ondergaan en staat hij niet langer onder toezicht van het Openbaar Ministerie of de reclassering; er gelden voor hem geen voorwaarden meer."

2800 euro

Woensdag oordeelde de Raad van State dat De Staat vanwege een „vormfout” 2800 euro moet betalen aan Volkert van der G. Het gaat om proceskosten en een dwangsom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volkert van der G. nu vrij man
Sluiten