Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 apr 2020 / 17:30 uur

Vlaamse ‘verplichte huismussen’ tellen massaal de mussen buiten

Bijna twee keer zo veel Belgen als vorig jaar hebben tot vreugde van de Vlaamse Vogelbescherming meegedaan aan het Huismussentelweekend.

De Belgen zitten nog in elk geval tot 19 april in een lockdown en dan doe je misschien wel heel andere dingen dan je normaal gesproken in het weekend doet. Vogels tellen bijvoorbeeld. Afgelopen weekend hebben 7.041 Vlamingen gehoor gegeven aan de oproep om tsjilpende huismusmannetjes in de tuin of onmiddellijke omgeving te tellen, meldt de organisatie. Dat was het goede nieuws. Uit de ingezonden telformulieren blijkt dat er vooral kleine groepjes van één tot vijf huismussen werden gespot. En dat is géén goed nieuws, want deze kleine groepjes, kolonies genoemd, zijn kwetsbaar. „Ze zijn minder goed in staat om tegenslagen op te vangen en lopen dus sneller het risico te verdwijnen. Een stabiele kolonie bestaat uit minstens 10 paren", stelt de vogelbescherming.

De deelnemende ‘huismussen’ moesten tellen hoeveel huismusmannetjes ze gelijktijdig hoorden of zagen tsjilpen. Op de mussenwebsite van de organisatie stonden tips om de zangvogeltjes gemakkelijk(er) te herkennen en een telformulier. Vanwege de grote hoeveelheid formulieren die nog steeds binnenlopen, is de deadline om in te sturen met een week verlengd. Hoewel er geen absolute cijfers zijn over het aantal mussen in Vlaanderen is wel duidelijk dat hun aantal, vooral in de steden, hard terugloopt.

Huismussen mogen naar buiten

Gelukkig mogen de Belgen nu dankzij een versoepeling van de strenge coronamaatregelen met hun kinderen tot en met 5 jaar met de auto naar het park om er met hun kroost te wandelen of te fietsen. Dat heeft het Nationale Crisiscentrum van België maandag bekend gemaakt. Vanaf het moment dat het land op 18 maart op slot ging, was een autoritje naar een park voor recreatieve doeleinden niet toegestaan. Een wandeling in de buurt mocht onder voorwaarden wel.

De nieuwe richtlijn geldt ook voor personen met beperkte mobiliteit, zoals ouderen, en voor begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking. „Met de wijziging spelen we in op gezinnen die in de stad wonen en geen park in de buurt hebben", zegt Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum.Het autoritje moet wel kort zijn. „Het is nog altijd niet de bedoeling dat mensen een grote afstand afleggen om in de Ardennen of aan zee te gaan wandelen". Eerder op de dag prees Stevens de inwoners van België met hun gedisciplineerde gedrag om zich aan de coronamaatregelen te houden.

Misschien kunnen de Belgen hun telformulier meenemen naar het park om daar de missende mussen te spotten.

Reageer op artikel:
Vlaamse ‘verplichte huismussen’ tellen massaal de mussen buiten
Sluiten