Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 apr 2020 / 16:39 uur

‘Versoepel coronamaatregelen voor jongeren’

Op 28 april kondigt het kabinet aan welke maatregelen rondom het coronavirus van kracht blijven of worden aangepast. Op NPO Radio 1 klinkt zaterdag de oproep om de maatregelen voor jongeren te versoepelen.

„Voor jongeren wordt het met de dag moeilijker om zich aan de regels te houden. Die moeten nu al vijf weken thuis blijven”, zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, in WNL Op Zaterdag. „Dat is voor de komende weken niet houdbaar. Dat pleit ervoor om wat betreft de jongeren de eerste stapjes te doen. Hoever dat moet gaan, is een andere discussie, die laat ik bij het kabinet. De rode draad is dat de samenleving goed meedoet, maar de handhaving bij de jongeren is veruit het lastigste.”

Na de meivakantie

Als de cijfers over het aantal besmettingen zich gunstig blijven ontwikkelen, zou de versoepeling langzaam in moeten gaan na 28 april. „Maar we moeten reëel zijn, op 28 april gaan we echt niet massaal weer naar buiten. Wat voor gevolgen zo’n versoepeling heeft voor het onderwijs, is aan het kabinet om te besluiten", stelt Bruls. „Maar dat we na de meivakantie weer wat moeten gaan doen, dat is wel een veelgehoord geluid."

Staatsbosbeheer constateert dat steeds meer jongeren de natuur opzoeken en daar dan ook samenscholen. „Wij vermoeden dat ze samen de natuur opzoeken om bij te kletsen en te chillen. Waarschijnlijk zijn ze op zoek naar een plek waar dat nog kan, omdat ze eerder al uit bijvoorbeeld parken geweerd zijn." Ook verzamelen jongeren zich vaak na zonsondergang in de natuur, terwijl dit ook niet de bedoeling is. "Als boswachters jongeren zien die regels overtreden, dan spreken zij die erop aan. En ze worden weggestuurd."

Zaterdag was het verder overwegend rustig in de natuur, zegt woordvoerster van Staatsbosbeheer. Parkeerplaatsen bij natuurgebieden waren maar voor de helft gevuld. De organisatie zag wel veel stedelingen erop uit trekken met de fiets. Maar daarbij werden de geldende regels wel goed in acht genomen.

Weinig incidenten

Afgezien van een illegaal pokertoernooi in Zaandam en een feestje door studenten van Vindicat in Groningen zijn er zaterdag geen noemenswaardige incidenten geweest. Dat zegt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Het kabinet drukte iedereen op het hart dit weekend binnen te blijven.

De Groningse studentenvereniging Vindicat wil niks te maken hebben met het gedrag van enkele leden, die in de nacht van vrijdag op zaterdag een feestje hielden in een pand op de Grote Markt. De leden worden uit de vereniging gezet, staat in een verklaring op de website.

File

Ook ontstond er zaterdagmiddag een file bij de Nederlands-Duitse grens bij Roermond. Veel Duitsers leken afspraken te hebben gemaakt om hun boot te water te laten in een van de vele jachthavens in de buurt van Roermond. De marechaussee kon Duitsers de toegang niet verbieden, maar adviseerde mensen wel terug te keren. Elders was er „een lage verkeersintensiteit” langs de grens, zei een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Versoepel coronamaatregelen voor jongeren’
Sluiten