Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 apr 2020 / 08:35 uur

Vallende sterren volgende week voor het grijpen

Pak je wensenlijstje er maar bij, want het heldere weer van komende week zorgt ervoor dat de vallende sterren van de Lyriden goed te zien zijn. In de nacht van dinsdag op woensdag kun je meeste sterren voorbij zien suizen, verwacht Weeronline. Waarschijnlijk is er geen wolkje aan de lucht.

Het bijzondere aan de Lyriden is dat ze soms als heldere vuurbollen door de lucht schieten en een rookachtig spoor achter kunnen laten, aldus het weerbureau.

Meteorenzwerm de Lyriden is vermoedelijk de oudste die we als mens kennen. Volgens Weeronline werd 2600 jaar geleden al melding gemaakt van deze vallende sterren.

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Die verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen: meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien.

Wens doen

Rond 04.00 uur ’s nachts zullen de meeste meteoren te zien zijn. Volgens Weeronline heb je dan het beste zicht richting het oosten tot zuidoosten.

Als je een vallende ster ziet mag je een wens doen. Dus pak je verrekijker en je wensenlijstje erbij en ga er voor! En aan niemand verklappen voordat ze zijn uitgekomen.

Reageer op artikel:
Vallende sterren volgende week voor het grijpen
Sluiten