Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 apr 2020 / 08:37 uur

Ryanair verliest rechtszaak bij Europees Hof

Luchtvaartmaatschappijen moeten bij aanbiedingen op internet direct de btw, de kosten van creditcardboeking en van online inchecken verwerken in de getoonde ticketprijs. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald in een zaak rond Ryanair.

De Italiaanse markttoezichthouder AGCM had de Ierse prijsvechter in 2011 beboet omdat bovengenoemde kosten niet waren verwerkt in de prijs die consumenten als eerste zagen. Omdat die kosten „onvermijdelijk en voorspelbaar" zijn moeten ze inzichtelijk zijn voordat iemand gaat boeken, zegt de waakhond.

Ryanair spande een rechtszaak aan en ging na verlies in beroep bij de Italiaanse Raad van State. Die vroeg om raad bij het EU-hof. Dat bevestigt dat dergelijke kosten inderdaad in de eerste aanbieding moeten worden getoond.

Online inchecken

Optionele diensten waarbij de klant wel keuze heeft, hoeven pas bij het begin van het boeken te worden aangegeven, maar wel op een „duidelijke, transparante en ondubbelzinnige" manier, zegt het hof in Luxemburg. Als passagiers ook de mogelijkheid hebben gratis fysiek op het vliegveld in te checken, dan mogen de extra kosten van online inchecken ook in een later stadium van de boeking worden getoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ryanair verliest rechtszaak bij Europees Hof
Sluiten