Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 apr 2020 / 15:54 uur

Rotterdam eerste stad met volledig vuurwerkverbod

De kogel is door de kerk (of in dit geval de gemeenteraad): de Rotterdamse raad is donderdag akkoord gegaan met het wijzigen met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat houdt in dat er een algeheel vuurwerkverbod kan worden ingevoerd.

„Het afsteken van vuurwerk leidt iedere jaarwisseling in Rotterdam tot onaanvaardbare veiligheids- en openbare ordeproblematiek en overlast", stelt het Rotterdamse college. „Een afsteekverbod draagt bij aan minder overlast, schade, incidenten en letsel. Daarnaast verwachten wij dat er door het totaalverbod minder vuurwerk in omloop zal zijn. Dit alles zal waarschijnlijk van positieve invloed zijn op de jaarwisselingsproblematiek, de openbare orde en veiligheid, de handhaving en op het woon- en leefklimaat in de stad."

Sterretjes

Er gold al een algeheel vuurwerkverbod met vuurwerkzones in de stad. De gemeente bepaalde op welke plekken het afsteken van vuurwerk was toegestaan. Voor de komende jaarwisseling wordt dat een overal geldend verbod. Het afsteken van bijvoorbeeld sterretjes is overigens nog wel toegestaan, dat valt onder de categorie fop- en schertsvuurwerk. Ook professionele vuurwerkshows mogen nog worden gehouden.

Met het verbod is Rotterdam de eerste stad in Nederland met een algeheel vuurwerkverbod. Landelijk gezien is er een gedeeltelijk vuurwerkverbod: voor de komende jaarwisseling zijn vuurpijlen en knalvuurwerk in de ban gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam eerste stad met volledig vuurwerkverbod
Sluiten