Metro
Metro Nieuws 1 apr 2020 / 09:59 uur

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt af. Dat betekent dat het virus „aanzienlijk minder" wordt overgebracht dan twee weken geleden. 

Dat is de conclusie van het Outbreak Management Team (OMT). In het OMT zitten onder andere Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en enkele virologen.

Afvlakking

Zowel bij het aantal opgenomen patiënten als bij het aantal sterfgevallen in onder andere het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg lijkt een afvlakking plaats te vinden. Ook zegt het OMT dat de verspreiding van het virus waarschijnlijk al sinds 16 maart afneemt.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan lijken effect te hebben, maar het is volgens Van Dissel nog veel te vroeg om de teugels te laten vieren. „Het volhouden van de maatregelen is cruciaal", benadrukt Van Dissel in de Tweede Kamer.

Besmettingsgetal

Bij de berekeningen gaat het RIVM uit van modellen. De verwachting is dat deze modellen steeds realistischer worden, „maar het blijven schattingen die ons helpen om de juiste maatregelen te nemen."

Volgens Van Dissel is het reproductiecijfer (R0) een belangrijk cijfer. Dit cijfer geeft namelijk aan hoeveel mensen er besmet worden door iemand die het virus heeft. Een besmettingsgetal van 2 betekent dat een drager van de infectie gemiddeld twee andere mensen zal besmetten. Op 16 maart is dat cijfer onder de 1 gezakt. „Maar dat is nog geen reden om de maatregelen te versoepelen", legt Van Dissel uit. „Want het betekent nog steeds dat het aantal patiënten groeit."

Daarom blijven de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in ieder geval nog tot dinsdag 28 april van kracht.

Reageer op artikel:
RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart
Sluiten