Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 apr 2020 / 06:12 uur

Ramadan van start, zonder samen eten en bidden

Voor honderdduizenden moslims in Nederland begint vrijdag de vastenmaand ramadan. Normaal gesproken is dat een tijd waarin ze veel samen bidden en ’s avonds samen eten om het vasten te breken. Door het coronavirus kan dat niet.

Veel moskeeën zijn dicht en gezamenlijke iftarmaaltijden zijn afgelast. Meerdere moskeeën gaan de komende weken de wijk in om te controleren of mensen zich aan de beperkingen houden. Ze houden er rekening mee dat mensen na de iftar thuis misschien naar buiten gaan om vrienden en familieleden te zien. Daarnaast roepen de moskeeën hun achterban op om extra op ouderen en andere kwetsbare mensen te letten. Preken worden gelivestreamd, zodat mensen die vanuit huis kunnen volgen.

Niet eten, drinken, vrijen en roken

De maand ramadan begint wanneer de eerste sikkel na de nieuwe maan te zien is in de lucht. Een maand lang mogen moslims overdag niet eten, drinken, vrijen en roken. Het vasten begint elke dag rond 4.00 uur ‘s ochtends, vlak voordat de zon opkomt, en duurt tot het avondgebed, rond 21.00 uur. Tijdens de vastenmaand moeten moslims juist extra aan liefdadigheid doen. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten. Ramadan eindigt met het Suikerfeest, waarschijnlijk op 23 en 24 mei. De precieze data hangen af van de maan.

De periode van ramadan verschuift, omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maan. Een paar jaar geleden viel de ramadan midden in de zomer, over een jaar of tien is de ramadan juist in de Nederlandse winter.

Najib: Anders dan normaal

Najib Amhali denkt – zo meldt hij op instagram – dat juist in de coronacrisis de ramadan voor veel moslims als geroepen komt, al mogen ze van de overheid niet bij elkaar komen met familie en vrienden voor de iftar en zijn de gezamenlijke avondgebeden in moskeeën afgelast.

„Door de verlening van de coronamaatregelen zal deze hele mooie maand voor veel moslims anders dan normaal moeten worden ervaren, dat is erg jammer en voor veel mensen zeer teleurstellend", schrijft hij.

„Het wordt een nog diepere maand van bezinning dan het ooit is geweest. Deze tijd kan gebruikt worden voor meer reflectie hoe we omgaan met de wereld en hoeveel we consumeren, en hoe belangrijk saamhorigheid is", verwacht Amhali. „De ramadan is een maand waarin je terugkeert naar jezelf. Je solidariteit naar anderen evalueren, en binnen je eigen cirkel van invloed kijkt naar wat je voor anderen kan betekenen. Het is een maand van vrijgevigheid."

Ramadan komt goed uit

Moslims kunnen in coronatijden kracht putten uit de ramadan, vindt Najib. „Ik geloof dat de ramadan juist nu voor veel mensen heel goed uitkomt en juist dit is wat men nodig heeft, veel mensen zijn door de crisis wekenlang in onzekerheid in een dal en in een depressie beland, niet wetend waar ze aan toe zijn, wekenlang beperkte bewegingsvrijheid, baan verloren of misschien wel de coronaziekte opgelopen, We zijn juist nu toe aan een periode van verbroedering, zelfreflectie, meditatie en aanbidding. Ik ben ervan overtuigd dat juist door de ramadan men nu het geduld en kracht kan opbrengen om door deze ellendige situatie doorheen te komen."

Reageer op artikel:
Ramadan van start, zonder samen eten en bidden
Sluiten