Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 apr 2020 / 06:09 uur

Prostitutie gaat gewoon door ondanks coronavirus

Ondanks het verbod op het uitoefenen van „contactberoepen" blijven sekswerkers blijven gewoon aan het werk. Dit doen ze vaak uit financiële noodzaak.

Op de wallen is stiller dan ooit, maar dat betekent niet dat de sekswerkers niet doorgaan met werken. Ze werken nu zelfs vanuit huis. Dat stellen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het medium Pointer (KRO-NCRV) vast na onderzoek.

Advertenties

Sinds 15 maart zijn bordelen en seksclubs gesloten vanwege het coronavirus. Op 23 maart zijn die maatregelen uitgebreid en is er ook een verbod op contactberoepen zoals kappers maar ook escortservices ingesteld. Toch blijken niet alle sekswerkers zich aan de regels te houden. De onderzoeksplatforms analyseerden seksadvertenties op de drie grootste Nederlandse sites voor dergelijke advertenties. In de advertenties geven 179 sekswerkers aan dat zij ondanks het coronavirus door blijven werken. De andere 216 sekswerkers geven toe hun werkzaamheden vanwege de coronacrisis voorlopig te staken.

Geen alternatieven

In de meeste gevallen blijven de sekswerkers uit financiële noodzaak aan het werk, blijkt uit interviews onder de betrokkenen. De sekswerkers komen door verschillende redenen niet in aanmerking voor de steunmaatregelen die voor de crisis in het leven zijn geroepen door het kabinet. Omdat zij geen alternatieven hebben om inkomsten te krijgen, moeten ze om rond te komen wel door blijven gaan met hun werk.

Daarnaast houden de drie sites die onderzocht zijn er volgens de onderzoekers een „halfslachtige houding" op na wat de coronarichtlijnen betreft. Ze melden dat prostitutie sinds 23 maart verboden is, maar blijven advertenties die dat aanbieden plaatsen. Op alle sites staan nog duizenden seksadvertenties online. Alleen Speurders.nl heeft aangegeven dat het sitegedeelte met erotische contactadvertenties op slot gaat.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven in ieder geval nog tot dinsdag 28 april van kracht.

Reageer op artikel:
Prostitutie gaat gewoon door ondanks coronavirus
Sluiten