Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 apr 2020 / 08:57 uur

Pakketbezorgers dreigen PostNL voor rechter te slepen

Pakketbezorgers dreigen PostNL voor de rechter te slepen wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

Het bedrijf betaalt volgens de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) zelfstandige opdrachtnemers niet voldoende voor alle extra werkzaamheden.

Winkelsluitingen en het gebod om zo veel mogelijk thuis te blijven hebben voor een enorme toename in online bestellingen gezorgd. Pakketbezorgers draaien hierdoor dagen die normaal gesproken rond Sinterklaas en Kerstmis voorkomen.

Tegelijkertijd kosten extra handelingen wegens het coronavirus de bezorgers meer tijd, stelt de BVPD. Het gaat bijvoorbeeld om checks op identiteitsbewijzen op anderhalve meter afstand. De werkdruk is volgens de belangenvereniging extra hoog nu veel bezorgers uit voorzorg ziekteverlof nemen.

Langer lopend conflict

Op de achtergrond speelt een langer lopend conflict over de tarieven die PostNL pakketbezorgers betaalt. Die zijn volgens de BVPD te laag. Pakketbezorgers eisen in een brief aan PostNL-topvrouw Herna Verhagen een hoger tarief, betaling van alle gemaakte uren en een vergoeding voor extra werkzaamheden.

Als PostNL niet voor maandagochtend 09.00 uur ingaat op de eisen, stapt BVPD naar de rechter. Ook dient de organisatie dan een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt wegens misbruik van de monopoliepositie.

Constructief

PostNL laat in een reactie weten lopende gesprekken met de BVPD op ,,constructieve wijze" voort te willen zetten. Het post- en pakketbedrijf meldt geen tariefonderhandelingen met de BVPD te voeren, maar daarover met bezorgbedrijfjes apart te onderhandelen. Uitgangspunt daarbij is dat het concern voor de gewerkte tijden betaalt, benadrukt PostNL. Dit jaar zullen bij gesprekken met onderaannemers ook de extra handelingen door het coronavirus aan bod komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pakketbezorgers dreigen PostNL voor rechter te slepen
Sluiten