Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 apr 2020 / 11:44 uur

Oxfam vreest voor gezondheid miljoenen vluchtelingen door corona

Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen over de situatie van vluchtelingen wereldwijd die te maken krijgen met de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

Veel vluchtelingenkampen zijn namelijk overvol en beschikken niet over voldoende sanitaire voorzieningen om een uitbraak van het virus tegen te gaan. Volgens Oxfam is er gemiddeld 1 watertappunt per 250 mensen voorhanden. Ook de norm van anderhalve meter afstand bewaren is in een overvol kamp onmogelijk.

Catastrofe

„Regeringen moeten ingrijpen en mensen overbrengen naar veilige plekken om een catastrofe te voorkomen”, zegt Suying Lai, hoofd humanitair van Oxfam Novib.

Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is bijvoorbeeld oorspronkelijk gebouwd voor 3000 mensen, hoewel er nu bijna 20.000 mensen verblijven. Er is maar één douche per 500 mensen aanwezig en een toilet wordt gedeeld door gemiddeld 160 mensen.

Ondervoeding

In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Cox’s Bazaar in Bangladesh, wonen bijna 40.000 mensen per vierkante kilometer. Bovendien is de gezondheid van de inwoners al wankel door ondervoeding en veel voorkomende ziekten zoals tyfus en cholera.

„Het is begrijpelijk dat overheden nu gericht zijn op de bestrijding en terugdringen van het coronavirus in hun eigen landen. Maar het is cruciaal dat ook de miljoenen kwetsbare vluchtelingen wereldwijd geholpen worden door de internationale gemeenschap. Want we zijn pas echt veilig als iedereen veilig is”, zegt Lai.

Buiten vluchtelingenkampen vreest de organisatie ook voor gebieden die al jaren geteisterd worden door conflicten en burgeroorlogen, zoals Jemen en Syrië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Oxfam vreest voor gezondheid miljoenen vluchtelingen door corona
Sluiten