Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 apr 2020 / 08:30 uur

Oppassen geblazen: mooi weer zorgt voor actieve teken

Volgens de weersverwachting wordt het dit weekend – en vooral zondag – prachtig lenteweer. Dat nodigt normaal gesproken uit er in groten getale op uit te trekken. In verband met de uitbraak van het coronavirus moeten we echter massaal binnen blijven. En dat is misschien maar goed ook, want het mooie weer zorgt ervoor dat de teken weer actief worden.

Voor komende dagen worden hoge temperaturen voorspeld. Dat betekent dat veel teken actiever worden. Naar verwachting zal de tekenactiviteitsverwachting oplopen tot ‘zeer hoog’ in grote delen van Nederland, zo melden Wageningen University en www.naturetoday.com.

Het aantal tekenbeten dat tot nu toe werd gemeld op Tekenradar.nl is vergelijkbaar met het 7-jaarsgemiddelde. Ook in Coronatijd moet je na een bezoek aan het groen een tekencheck doen. Meld een rode ring/vlek of koorts na een tekenbeet.

Verboden

De kans dat je dit weekend met een teek te maken krijgt is echter relatief klein aangezien we er niet op uit mogen vanwege het coronavirus. Er wordt nauwlettend in de gaten gehouden of er niet alsnog te veel mensen naar een badplaats, een bosgebied of andere recreatieplek komen.

Veel parkeerplaatsen bij natuurgebieden en kustplaatsen zijn preventief afgesloten en burgemeesters hebben al aangekondigd boetes te gaan uitdelen voor drukte in de natuur. Het is verboden met meer dan twee personen bij elkaar te zijn zonder anderhalve meter afstand tot elkaar te houden.

Ook het openbaar vervoer heeft reizigers opgeroepen weg te blijven onder het motto ‘het ov is geen uitje’. Ook watersporters wordt gewezen op de coronamaatregelen. Rijkswaterstaat zegt dat het weliswaar niet verboden is het water op te gaan maar de strenge regels gelden ook op en langs het water. Mensen moeten afstand houden, ze mogen niet met een hele groep mensen op een boot zitten en niet met een heleboel schepen bij elkaar komen.

Toezichthouders

De Veiligheidsregio Fryslân zegt trouwens niet van plan te zijn toegangswegen naar de veerponten naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog af te sluiten om toeristen te weren, maar toezichthouders houden wel scherp in de gaten of het op de parkeerplaatsen en bij de terminals van de veerboten niet druk wordt. In dat geval volgen mogelijk alsnog maatregelen. De veerdiensten hebben het aantal afvaarten per dag al sterk beperkt.

Ook in meerdere parken en grachten en rivieren zijn maatregelen genomen en de meeste landgoederen en kasteeltuinen zijn gesloten. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben vogelkijkhutten, uitkijktorens en smalle vlonderpaden afgesloten. De natuurbeheerders waarschuwen nog eens dat mensen alleen in hun eentje of met zijn tweeën op pad mogen gaan.

Op fietsen en wandelen in groepen wordt gecontroleerd. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten verwoorden de dringende oproepen zo: „Geniet van de zon, maar in de tuin of op je balkon".

Tips

Gedwongen thuis zitten met dit mooie weer is geen pretje. Lees hier wat je nu zoal kunt doen.

Reageer op artikel:
Oppassen geblazen: mooi weer zorgt voor actieve teken
Sluiten