Metro
Metro Nieuws 25 apr 2020 / 08:30 uur

Opnieuw brand in een zendmast

Voor de negentiende keer is brand gesticht in een zendmast. Deze keer was Waddinxveen het doelwit.

De brandweer had het vuur snel onder controle en vond aanwijzingen voor brandstichting. De politie is een onderzoek gestart en vraagt mensen die iets weten of hebben gezien zich te melden.

‘Zorgelijk en onacceptabel’

De brandweer noemt het in brand steken van de zendmasten „zorgelijk en onacceptabel". „De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten."

De afgelopen dagen zijn twee verdachten opgepakt van eerdere brandstichtingen in zendmasten, een in Groningen en een in Dronten.

Mogelijk heeft het de brandstichting te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen bewijs. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

Oproep van Rutte

Premier Mark Rutte deed eerder een dringende oproep om te stoppen met de ‘idiotie’ van het in brand steken van zendmasten. Volgens Rutte is het een zaak van leven en dood. „Het raakt direct de noodoproepen."

Als masten uitvallen door brand worden 112-oproepen in het gebied onmogelijk gemaakt. Ook kan het gebeuren dat de hulpdiensten daardoor niet meer met elkaar kunnen communiceren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opnieuw brand in een zendmast
Sluiten