Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Nog steeds nijpende tekorten in de zorg

De zorg heeft nog steeds te weinig beschermde middelen om de patiënten van het coronavirus te kunnen verzorgen. De materialen die er wel zijn, deugen vaak niet. 

Dat stelt NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Als de materialen niet deugen, komt de veiligheid van zorgverleners onnodig in het geding. Vorige maand keurde het ministerie van Volksgezondheid nog 600.000 mondmaskers af, omdat de kwaliteit onvoldoende was.

NU’91 hield een enquête onder zorgverleners om deze problemen in kaart te brengen en in 92 procent van de gevallen bleek dat de beschikbaarheid van beschermende middelen nog steeds onvoldoende is. En dat terwijl het parlement onlangs had beloofd dat deze week de beschermende middelen op orde zouden zijn, zegt NU’91.

Provisorische mondkapjes

„Veel zorgprofessionals maken zich zorgen om hun eigen veiligheid, maar ook om die van hun patiënten en hun gezin. Zodra zij deze angsten uitspreken naar hun werkgevers, worden ze hierin niet altijd serieus genomen", laat voorzitter Stella Salden van NU’91 weten. De uitkomsten van het onderzoek noemt ze zorgelijk.

Onder meer mondkapjes en spatbrillen zijn er te weinig binnen de zorg. Ook is er een tekort aan desinfecterende middelen. Omdat mondkapjes soms ontbreken, zoeken sommige verpleegkundigen naar alternatieven die niet altijd even veilig zijn. „Zo zijn er meerdere verhalen binnengekomen van verpleegkundigen in de wijkzorg die werken met zelfgemaakte mondkapjes van stof of keukenrol. Vaak moet er, vanwege de schaarste, langer met middelen worden gedaan of worden producten, zoals schorten, 24 uur gebruikt. De kans op besmetting wordt zo voor de zorgverlener en de patiënt vele malen groter", zegt NU’91.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.