Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

New York weigert bevel Trump over ‘heropening’ bij onveiligheid

Als de Amerikaanse president Donald Trump de staat New York beveelt de lockdown op te heffen, weigert gouverneur Andrew Cuomo dat te doen als het nog niet veilig genoeg is vanwege het coronavirus. Dat zei Cuomo dinsdag in een interview met CNN.

„Als hij me opdraagt dat te doen op een manier waarbij de volksgezondheid in gevaar komt, zou ik het niet doen". New York is in de VS de zwaarst getroffen staat door het coronavirus.

Maandag liet Trump weten het „totale gezag" te hebben over de staten als het gaat om een reactie op het virus. Die uitspraak werd vervolgens bekritiseerd door deskundigen en verschillende gouverneurs. Volgens hen is dat namelijk niet in de grondwet vastgelegd en dus kan Trump zo’n bevel niet uitvaardigen. Doet hij dat toch, dan belooft Cuomo juridische stappen te ondernemen.

Bijna 7000 doden

De VS zijn met zo’n 550.000 gerapporteerde besmettingen het hardst getroffen door het coronavirus. De Johns Hopkins Universiteit becijferde tot nu ruim 21.600 doden als gevolg van het virus, waarvan bijna 7000 in de staat New York.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.