Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Nederland stuurde veel medische hulpmiddelen naar China

Nederland heeft op 10 februari meegeholpen om een vliegtuig vol mondkapjes, handschoenen, overalls en andere medische hulpmiddelen met een ‘humanitaire vlucht’ via Schiphol naar het Chinese Wuhan te sturen.

Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant naar de maand februari waarin duidelijk werd dat Nederland niet goed was voorbereid op de uitbraak van het coronavirus.

De Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong, had Nederland om hulp gevraagd bij de organisatie van de vlucht en het regelen van landingsrechten. Dat Nederland instemde met het Chinese verzoek is opmerkelijk.

Hulpgoederen

Een paar dagen eerder waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie al voor een ‘wereldwijd tekort aan beschermingsmiddelen’. Een betrokken ambtenaar zegt terugblikkend over de vlucht: „We waanden ons onkwetsbaar."

In een officiële reactie laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten: „Het betrof een humanitaire vlucht die door de Chinese ambassade en bedrijven ingezamelde hulpgoederen kwam ophalen. Op verzoek van de Chinese autoriteiten heeft Nederland gefaciliteerd in het voorzien van landingsrechten voor dit toestel."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.