Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Nederland faalde zelf bij aanschaf foute mondkapjes’

Nederland heeft zélf steken laten vallen bij de aankoop van 600.000 ondeugdelijke mondkapjes uit China. Dat meldt BNR op basis van eigen onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat het Chinese bedrijf waar een deel van die mondkapjes door de Nederlandse overheid is gekocht, niet gecertificeerd is om deze producten te maken. Deskundigen bevestigen dat de overheid had kunnen weten dat het beter was om niet met dit bedrijf in zee te gaan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontkent noch bevestigt het verhaal.

De betreffende onderneming, Putian Jinli LAISI Clothing Weaving Co., maakte eerst vooral kleding en stoffen. Op het moment dat de wereldwijde vraag naar mondkapjes explodeerde, begon het deze te produceren. Nederland bestelde vervolgens de grote hoeveelheid mondkapjes.

Teruggeroepen

De 600.000 onveilige mondkapjes waren onderdeel van een partij van 1,3 miljoen zogeheten FFP2-maskers. Zorgverleners gebruiken die bij de behandeling van ernstig zieke corona-patiënten. Eind maart bleek dat deze 600.000 mondkapjes ondeugdelijk waren en absoluut niet gekwalificeerd voor dergelijk gebruik. De hele partij werd daarop teruggeroepen uit ziekenhuizen waarover ze al waren verdeeld. De Nederlandse overheid wees daarop met een beschuldigende vinger naar China, wat leidde tot een diplomatiek relletje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.