Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 15 apr 2020 / 14:29 uur

Luister: zo klinkt ’s lands grootste snurker

De grootste snurker van Nederland 2020 is gevonden. De Kliniek voor Snurken en Apneu meldt: „Hij klinkt als een vrachtwagen of een voorbijrazende trein.”

Genoemde kliniek zoekt de snurker des vaderlands jaarlijks. „Ondanks de corona-crisis, of wellicht zelfs dankzij de corona-crisis, hebben snurkers en vooral partners van snurkers zich massaal gemeld voor de zoektocht naar de grootste snurker van 2020”, zegt woordvoerder Olivier Tielemans.

Taboe rondom snurken

De zoektocht heeft een serieuze ondertoon. Snurken is een groot maatschappelijk probleem, want Nederland telt zo’n 4 miljoen chronisch snurkers. „Toch rust er nog een behoorlijk taboe rondom snurken en wordt het weinig bespreekbaar gemaakt. Om deze reden zoekt de Kliniek voor Snurken en Apneu de grootste snurker van Nederland om het zo meer bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen”, zegt Tielemans.

’s Lands grootste snurker is gevonden en blijkt wederom een man. Hij scoort 85 decibel en een gemiddelde van 78dB en bereikt hiermee net niet het record van 100 dB uit 2017. Tielemans: „85dB is te vergelijken met het geluid van een vrachtwagen of een voorbijrazende trein.”

De ‘winnaar’ klinkt zo (en of die trein of vrachtwagen klopt, mag je natuurlijk zelf bepalen):

Schaamte

De man van dit ronkende geluid was aanvankelijk in beeld te zien. „Dat is aangepast”, zegt Tielemans. „Toen hij zichzelf zag, schaamde hij zich nogal. Dat is het dus hè, het taboe.”

Luister: zo klinkt ’s lands grootste snurker
De hele dag thuis en dan 's nachts ook nog gesnurk. Dat kan tot grote irritaties leiden.

Volgens de woordvoerder Olivier Tielemans is er een opvallende ontwikkeling te ontdekken. „Door de huidige corona-crisis hebben wij veel meer filmpjes en geluiden binnen gekregen dan andere jaren. Tevens merken wij momenteel een hele grote vraag naar de behandeling van snurken. Dit is te verklaren doordat mensen nu 24 uur per dag bij elkaar in huis zijn, waardoor de irritatie wat sneller kan oplopen. Als er daarnaast ook nog slecht geslapen wordt doordat je partner snurkt, kan dat vaak de druppel zijn. Slaapkwaliteit en kwantiteit is in deze vervelende periode van cruciaal belang voor je algehele gezondheid.”

De prijs: hulp

De grootste snurker van Nederland 2020 wordt na de crisis geholpen en krijgt gratis een professionele op maat gemaakte snurkbeugel zodat het snurken voorgoed verleden tijd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Luister: zo klinkt ’s lands grootste snurker
Sluiten