Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 apr 2020 / 06:24 uur

Koningsdag wordt Woningsdag met alternatieve thuis-activiteiten

Omdat Koningsdag dit jaar niet op een normale manier door kan gaan, wordt de feestdag omgedoopt tot Woningsdag, met onder meer een digitale kleedjesmarkt, brieven van kinderen voor de koning en een nationale toost. Dat meldt de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) woensdag.

De komende Koningsdag krijgt een totaal andere vorm dan normaal. Half maart werd de nationale viering van Koningsdag op 27 april in Maastricht geschrapt vanwege het nieuwe coronavirus.

„Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid. Normaliter zijn duizenden vrijwilligers al maanden bezig om voor hun gemeenschap een mooi feest te organiseren op Koningsdag. Als gevolg van de coronacrisis zijn deze evenementen afgelast. Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen. Daar is volop gehoor aan gegeven. In deze barre tijden is er behoefte aan gezamenlijkheid", zegt voorzitter van de KBOV Pieter Verhoeve.

Brieven voor de koning

De KBOV roept iedereen op 27 april de vlag uit te steken. „Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving." Ook wordt gevraagd of overal tussen 09.45 en 10.00 uur de klokken kunnen worden geluid, „als teken van verbinding, verdriet en vreugde".

Een andere alternatieve activiteit is de ‘digitale kleedjesmarkt’, een vrijmarkt op het internet die om 12.00 afgetrapt zal worden. Ook moedigt de bond kinderen aan om brieven te schrijven aan de koning, die in de middag aan hem overhandigd zullen worden. „Ze zullen deze periode nooit meer vergeten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt ze bezig?" Ali B. is ambassadeur van dit project.

Nationale thuis-toost

Het Concertgebouw riep vorige week al op tot een gezamenlijk Wilhelmus om 10.00 uur ’s ochtends. Verder vragen de oranjeverenigingen, Ali B. en burgemeesters aan muzikanten en artiesten om tussen 15.00 en 16.00 uur op te treden voor de ouderen in hun gemeenschap.

Het plan is ook om de dag samen af te sluiten om 16.00, met een zogeheten ‘thuis-toost’. Mensen kunnen dan gezamenlijk het glas heffen op de 53ste verjaardag van koning Willem-Alexander.

De koning zou dit jaar eigenlijk een bezoek brengen aan Maastricht, maar vanwege de coronacrisis zijn alle grote festiviteiten afgelast.

Reacties

Op Twitter lijken de plannen nog niet al te serieus te worden genomen, en worden er al alternatieve namen bedacht voor de feestdag. Ook wordt de vergelijking gemaakt met Koninginnedag 1980, toen er protesten waren tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix. Onder het mom ‘Geen woning, geen kroning!’ werd er destijds in Amsterdam geprotesteerd tegen de woningnood, wat uitliep op rellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koningsdag wordt Woningsdag met alternatieve thuis-activiteiten
Sluiten