Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 apr 2020 / 14:50 uur

‘Kom nabestaanden van overleden zorgmedewerkers tegemoet’

Negen zorgmedewerkers zijn tot nu toe overleden aan het coronavirus. NU’91 wil een financiële compensatie voor de nabestaanden. Ook willen ze veel meer bescherming voor de zorgmensen.

De nabestaanden van zorgmedewerkers die aan het coronavirus zijn overleden, zouden een financiële tegemoetkoming moeten krijgen van de overheid en van ziekenhuizen. Dat wil vakbond NU’91. „Zo’n regeling is er nu nog niet. Ik denk dat er nog wel het een en ander wakker geschud moet worden, want het had er allang moeten zijn", zegt een woordvoerder van de vakbond.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn zeker negen mensen die in de zorg werken, overleden aan het coronavirus. Bij 13.884 zorgmedewerkers is het coronavirus vastgesteld. Van hen zijn 458 in ziekenhuizen opgenomen.

Het is niet bekend waar deze zorgmedewerkers het virus hebben opgelopen. Dat kan in een ziekenhuis, huisartsenpraktijk, verpleeghuis of bij iemand thuis zijn gebeurd, maar ook in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in de supermarkt of het openbaar vervoer. Volgens NU’91 is de bescherming in elk geval nog steeds niet op orde. „Sommige mensen hebben nog steeds niet voldoende beschermingsmiddelen. Het gaat niet alleen om mondkapjes, maar ook bijvoorbeeld om schorten en handschoenen. Dat is zorgelijk. Iedereen die te weinig beschermd is, loopt eerder kans op besmetting."

Schande

Ook vakbond FNV klaagt over een gebrek aan spullen waarmee zorgmedewerkers zichzelf kunnen beschermen. „Of het nu gaat om één overlijdensgeval of om meerdere: iedere overleden zorgmedewerker door corona is er eentje te veel. Helemaal als die voorkomen had kunnen worden met voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is een schande dat mensen hun leven in de waagschaal stellen en dat onze overheid hen hierbij onvoldoende beschermt", zegt vicevoorzitter Kitty Jong in een verklaring.

CNV Zorg & Welzijn roept de politiek om op goed na te denken over versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus. Dit kan namelijk „grote gevolgen hebben voor aanhoudende overbelasting en risico’s voor zorgpersoneel, zeker omdat nog lang niet alle eigenschappen van het virus bekend zijn." De vakbond vraagt zich ook af „of we het getroffen zorgpersoneel nu ook direct moeten opzadelen met een nieuwe taak, het aanpakken van de golf van reguliere en uitgestelde zorg die op hen afkomt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kom nabestaanden van overleden zorgmedewerkers tegemoet’
Sluiten