Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 apr 2020 / 04:30 uur

Kabinet komt met spoedwet voor noodmaatregelen

Het kabinet werkt aan een spoedwet om de huidige noodmaatregelen die gelden juridisch beter vast te leggen. Dat meldt NRC op basis van Haagse Bronnen. Binnen enkele weken moet de spoedwet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu zijn vastgelegd.

De nieuwe wet moet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen gaan op verschillende vlakken tegen de grondwet in en dat mag alleen als dat in de wet is vastgesteld en is bij noodverordeningen niet het geval.

Het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raakt de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer.

Democratische controle

Volgens NRC moet de nieuwe wet regelen dat burgerrechten tijdelijk ingeperkt kunnen worden. In dat geval zouden burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze zich niet aan de maatregelen houden. Met een spoedwet kan er ook democratische controle plaatsvinden en dat is bij een noodverordening niet het geval. De Tweede Kamer moet bijvoorbeeld instemmen met de invoering van zo’n wet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet komt met spoedwet voor noodmaatregelen
Sluiten