Metro
Metro Nieuws 1 apr 2020 / 16:34 uur

Kabinet: Blijf thuis, ook bij warm weer

Aankomend weekend wordt het naar verwachting 20 graden en dat is reden voor het kabinet om zich zorgen te maken. 

Mark Rutte zei in de Tweede Kamer er extra op te zullen hameren dat mensen ook het komend weekeinde thuisblijven. De dringende boodschap om binnen te blijven en niet door Nederland te gaan reizen, zal ook van andere kanten onder de aandacht worden gebracht. Onder meer door het openbaar vervoer, maar ook door influencers die vooral de jongeren beter bereiken.

Ook voor weerdiensten is enige aanpassing in de berichtgeving vereist. Waar normaal gesproken zou worden opgeroepen er lekker op uit te gaan, is dat in coronatijden niet gepast. Eerder op woensdag lieten weerinstanties aan Metro weten de berichtgeving te schikken naar de huidige situatie. Weeronline zei bijvoorbeeld dat ‘ook met de ramen open de lente in huis gehaald kan worden’.

Campings en vakantieparken

Ook maakt het kabinet zich net als de Kamer zorgen over het paasweekend, het weekend erna, waarin mogelijk veel Duitsers naar Nederland zouden komen. Het kabinet houdt donderdag weer crisisberaad, en dit punt zal daarin op de agenda staan.

Een landelijke sluiting van alle campings of vakantieparken is volgens Rutte evenwel niet nodig. Hij wees erop dat gezamenlijke wasgelegenheden wel overal worden gesloten. Bovendien hebben verschillende veiligheidsregio’s, waaronder Zeeland, zelf al besloten de vakantieplekken te sluiten. In Noord- en Zuid-Holland zijn alle campings dicht.

Religieuze bijeenkomsten

Ook vindt de premier het niet nodig om religieuze bijeenkomsten te verbieden. Diensten van geloofsgemeenschappen zijn nog wel toegestaan tot maximaal dertig personen en volgens Rutte wordt dat in de gaten gehouden. Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie riep Rutte op om kerken op het hart te drukken niet samen te komen. Kerken denken volgens hem soms dat dertig personen een veilige bovengrens is.

Volgens de premier zijn er in de praktijk al weinig fysieke diensten, omdat allerlei kerken en moskeeën er zelf van afzien en eventueel digitale oplossingen hebben bedacht. Ook hebben moskeeën activiteiten geschrapt in het kader van de ramadan, van 23 april tot 23 mei, en het afsluitende Suikerfeest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet: Blijf thuis, ook bij warm weer
Sluiten