Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 apr 2020 / 07:59 uur

Italië kondigt versoepeling aan, stijgende cijfers in Duitsland

Italië versoepelt vanaf 4 mei stapsgewijs de beperkende maatregelen die zijn genomen vanwege het coronavirus. Eind deze week komt de Italiaanse regering met plannen daarvoor, kondigde premier Giuseppe Conte dinsdag aan.

„Ik wou dat ik kon zeggen: laten we alles weer opendoen. Onmiddellijk. We beginnen morgenochtend. Maar zo’n beslissing zou onverantwoord zijn", zegt Conte. „Het zou de curve van de infecties weer doen stijgen en alle inspanningen tot nu toe te niet doen."

De gezondheidsautoriteiten in Italië meldden maandag 2256 nieuwe infecties, de geringste toename in ruim een maand. Het dodental steeg met 454 tot 24.114. Alleen in de Verenigde Staten heeft de ziekte meer patiënten het leven gekost. In totaal zijn in Italië sinds februari ruim 180.000 mensen besmet geraakt.

Stijging in Duitsland

Waar in veel Europese landen, zoals Italië, Spanje, België en Nederland, er de laatste dagen een daling te bespeuren valt, meldt Duitsland juist ineens een forse stijging. De groei van het aantal doden was dinsdag met 194 groter dan maandag toen 110 nieuwe sterfgevallen werden gemeld. Er zijn in Duitsland inmiddels 4598 mensen overleden aan het coronavirus.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 1785 toegenomen en dat betekende een iets grotere stijging dan een etmaal eerder. Dat meldde het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, dat in Duitsland de officiële cijfers bijhoudt.

Het RKI waarschuwde dinsdag voor het gevaar van een nieuwe golf besmettingen. Dat gebeurde omdat het zogenoemde reproductiegetal licht was gegroeid. Dat getal geeft aan hoeveel anderen worden besmet door iemand die corona heeft. Vrijdag lag dit getal op 0,7. Dinsdag was dat gestegen naar 0,9, meldden Duitse media. Als het getal boven de 1 komt, kan het virus opnieuw om zich heen grijpen, aldus het RKI.

Duitsland voerde maandag een eerste versoepeling in van de beperkende maatregelen die van kracht zijn. Kleinere winkels met een oppervlakte tot 800 vierkante meter mochten hun deuren weer openen. Het is onwaarschijnlijk dat de stijging van het aantal gevallen daar al iets mee te maken heeft.

Rusland boven de 50.000

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Rusland is tot boven de 50.000 gestegen. Het Russisch crisiscentrum meldde dat er het afgelopen etmaal 5642 nieuwe gevallen waren ontdekt waarmee het totaal naar 52.763 steeg. De groei was daarmee groter dan maandag.

De afgelopen 24 uur stierven 51 coronapatiënten in Rusland. Er zijn nu 456 mensen in dat land aan het virus bezweken. Het aantal coronagevallen in Rusland is de afgelopen dagen sterk opgelopen.

Geen Deense bijeenkomsten tot 500 man

Denemarken zal tot ten minste 1 september geen openbare bijeenkomsten toestaan tot 500 personen, zei het Deense ministerie van Volksgezondheid dinsdag in een verklaring. Het ministerie spreekt daarmee eerdere mediaberichten tegen, waarin stond dat de regering vanaf 10 mei grotere openbare bijeenkomsten zou toestaan. Een huidige bovengrens voor openbare bijeenkomsten van tien personen is van kracht tot 10 mei.

Denemarken versoepelde wel enkele andere coronamaatregelen. Zo gingen maandag de eerste kleine bedrijven weer open nadat het land op slot was gegaan vanwege het coronavirus. Het gaat onder meer om kappers, schoonheidssalons en rijscholen. Denemarken was een van de eerste landen in Europa die maatregelen troffen om het virus in te dammen.

In het Scandinavische land mochten kinderdagverblijven en lagere scholen de deuren vorige week al open. Middelbare scholen openen in mei pas weer. Wel blijven de grenzen dicht en blijven restaurants, sportscholen en cafés gesloten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Italië kondigt versoepeling aan, stijgende cijfers in Duitsland
Sluiten